Assistans

Personlig assistent

Att jobba som personlig assistent är att skapa möjligheter för andra

Som personlig assistent stödjer du en person med funktionssättning att leva det liv hen själv vill leva. Arbetsuppgifterna kan vara allt från att assistera vid måltider, stötta, ta initiativ, sköta hygien, klä av och på sig samt sköta om hemmet, till att göra det möjligt för assistansanvändaren att kunna vara förälder, arbeta, studera, ägna sig åt sina fritidsintressen eller umgås med vännerna.

Att vi är ett kooperativ innebär att det är vi assistansberättigade själva som äger och driver verksamheten på GIL. Vi har inget ekonomiskt vinstintresse. Vi vill att alla pengar går till just personlig assistans; till assistenternas löner, omkostnader och administration. Det är vi övertygade om att alla tjänar på: assistansberättigad, assistent och samhällsapparaten.

Kemi ofta viktigare än erfarenhet och utbildning

Att arbeta som personlig assistent kan många gånger vara olikt andra arbeten; hur det blir beror på vem du jobbar hos och vem du är. Ni väljer varandra och bygger upp en relation som känns bra för båda.  För många är tidigare arbetslivserfarenhet och utbildningar ganska ointressant, ofta handlar det om kemi. Arbetsuppgifterna för en personlig assistent beror på vem man jobbar hos.

Arbetsuppgifter personlig assistent

Vilka arbetsuppgifter får man som personlig assistent? Ja det är nästan omöjligt att svara på. Det beror på vem du är assistent åt, vad hen har för behov av assistans och vad personen du assisterar gör på dagarna. Somliga personer behöver mycket hjälp med kroppen, andra med knoppen. Vissa festar hårt, reser långt, har många barn. Somliga går i plugget, andra jobbar. Någon hänger ofta i stallet, andra gillar hockey. Någon tycker om att måla, en annan älskar prinsesstårtor. Somliga är tystlåtna, andra snacksaliga.

Arbetsuppgifterna kan alltså vara allt från hjälp vid måltider, hygien, klä av/på sig och sköta hemmet, till att göra det möjligt för assistansanvändaren att kunna vara förälder, arbeta, studera, ägna sig åt fritidsintressen eller umgås med sina vänner. En assistent kan ibland även följa med på resor men arbetet innebär oftast att du är med i assistansanvändarens vardag och blir dennes ”armar och ben” för att hen ska få saker gjorda på det sätt som önskas. Ibland är du den som planerar eller strukturerar tillvaron.

Vanliga frågor

Vilket kollektivavtal har GIL?

GIL är förstås anslutna till ett kollektivavtal, allt annat vore oseriöst. Vi följer kollektivavtal för personlig assistans mellan Fremia (tidigare KFO) och Kommunal. Kollektivavtalet styr vilka bestämmelser som gäller för anställningsformer, löner och ersättning, arbetstider, ledighet utöver den lagstadgade semestern, uppsägning samt försäkringar om du blir sjuk, råkar ut för en olycka eller blir arbetslös, samt för din framtida pension.

Får jag betalt när jag är på utbildning?

Självklart får du betalt under utbildningen! Du får också fika och lunch, se vad som gäller under respektive utbildning!

De flesta utbildningarna som GIL håller ingår i den administrativa avgiften. Det kostar alltså inget att delta. Som assistent bör du dock alltid stämma av datum med din arbetsledare så att det inte krockar med schemat.

GIL:s assistentutbildning kompletteras av en teoretisk och en praktisk utbildning i ergonomi. Det kan vara skönt att lära sig en del om kroppen, särskilt om man har fysiska arbetsuppgifter, som lyft. Efter ungefär ett år i jobbet kan du gå kursen Assistentutbildning II. Det är en populär och uppskattad workshop!  Du hittar hela vårt utbud i utbildningskatalogen och på hemsidan.

Vilka arbetsuppgifter har en personlig assistent?

Arbetsuppgifterna beror på vem du jobbar hos.

Läs mer om vilka arbetsuppgifter man kan ha som personlig assistent

Vad tjänar en personlig assistent?
Vad är assistans enligt Independent Living ?

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living. Independent Living är en filosofi och en internationell rörelse där människor med funktionsnedsättning arbetar för samma valmöjligheter och grad av kontroll över vardagen som våra icke-funktionshindrade syskon, grannar och vänner tar för givna. Utifrån Independent Living-filosofin är det naturligt att utgå ifrån att personer med assistans förstår bäst själva sina behov samt hur assistansen ska utformas.

Eftersom vi utgår från Independent Living, så är det den som du arbetar hos som är din arbetsledare och närmsta chef. Vi kallar den personen för arbetsledare. I de fall som den assistansberättigade själv inte kan eller vill vara arbetsledare, så har någon annan utsetts till ställföreträdande arbetsledare. För att funka bra som personlig assistent är det bra att veta vad den assistansberättigade vill ha assistansen till. Och att du som assistent förstår vad som förväntas av dig.

Om du har frågor om ditt arbete så ska du i första hand fråga din arbetsledare och i andra hand ditt GIL-stöd. GIL-stöden arbetar på våra kontor och fungerar som coacher för både arbetsledare och personliga assistenter. Se dem som ett bollplank med bred erfarenhet av att lösa problem och skapa möjligheter!

Vad händer på Min sida?

På Min sida kan du som är anställd logga in och tidrapporterar i vårt digitala tidrapporteringssystem Primass. Där finner du också Assistenthandboken som innehåller det mesta som rör dig och ditt jobb – info om semester, permission, försäkringar, förmåner, gåvor och ditt tjänstereglemente med mera.

Varför ska jag använda mitt friskvårdsbidrag?

Motion motverkar livsstilssjukdomar så som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt fetma. Att motionera ger också mer energi och ett jämnare humör! I GIL erbjuder vi våra personliga assistenter friskvårdsbidrag – nyttja det! Du kan exempelvis simma, gymma eller gå och få massage. Aktuellt belopp för friskvårdsbidrag är 2500 kronor (2022). Sen kan beloppet förstås bero på hur mycket du har jobbat under året. Uträkningsexempel hittar du i Assistenthandboken.

Måste jag visa upp utdrag ur belastningsregistret?

Om du ska arbeta hos någon som är under 18 år så måste du före första passet visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Du beställer detta på Polisens hemsida. Du ska använda blanketten som heter “Utdrag ur belastningsregistret – Personal som utför vissa insatser åt barn med funktionsnedsättning” . Observera att det ofta tar omkring två veckor att få utdraget, så är du i jobbsökartagen så kan det vara lika bra att förbereda dig och beställa ett, så att allt är klart inför intervjun. Så kan du komma igång och jobba snabbare!

Kan man vara anhörig och personlig assistent?
Kan jag få ett assistentkort eller ledsagarintyg?

Ja. Sedan våren 2022 skickar vi ut assistentkort när du blir anställd. Om du anställdes innan denna rutin så kan du beställa assistentkort till dig eller dina assistenter genom att skicka e-post till kontor@gil.se.

Vad är ett assistentkort för något? På vissa ställen krävs ett intyg för att assistenter ska komma in gratis eller för att man ska kunna erhålla ledsagarpass eller köföreträde. Observera att det inte finns något officiellt assistentkort, det är upp till varje utförare och varje arrangör att utforma respektive godkänna intyg.

På många ställen godtar man att du som är assistent visar upp ditt anställningsavtal. Det hittar du om du loggar in i Primass!

Kan jag få hjälp att söka jobb?

Träffar för personliga assistenter

På GIL har vi kommit överens om att vi tycker att det är viktigt att träffas! Därför anordnar vi regelbundet olika aktiviteter och nätverk.

Ungefär två gånger om året så anordnar vi träffar bara för personliga assistenter. Vi hittar på något kul, ibland något helt nytt, ibland en favorit i repris! Vi är övertygade om att träffarna tillsammans med våra många utbildningar hjälper oss att få och behålla kompetenta och nöjda assistenter. Vi tror att utveckling och att möta andra leder till motiverade och trygga assistenter som trivs och tycker att det är roligt att arbeta!

Ett ensamt genomgångsyrke eller ett utvecklande kall?

Att vara personlig assistent är något att vara stolt över!  Ibland beskrivs assistentyrket som ett ensamt genomgångsyrke, men de allra flesta skulle nog beskriva det som ett meningsfyllt yrke där trivseln beror på relationen till och de gemensamma intressen du har med den person du är assistent till.

Som personlig assistent så möjliggör man för andra att få friheter och möjligheter. Och det är stort!

GIL vill förbättra samhället

Utöver personlig assistans så jobbar vi mycket med att förändra samhället. Vi utmanar befintliga lagar och regler för skapa förbättring för personer med funktionsnedsättning främst inom områdena tillgänglighet, diskriminering och bemötande.

Det är coolt att jobba i GIL. Väljer man  GIL som arbetsgivare så står man för något.  Man blir engagerad utan att engagera sig, genom att stödja de kampanjer för full delaktighet, bättre bemötande och tillgänglighet som vi driver jämte att vi samordnar personlig assistans. Vi är seriösa och trygga – även om vi busar på stan ibland!

Vill du läsa om alla kampanjer som vi genomfört, så hittar du dem här.