Hur är det att ta sig fram med rullstol i centrala Kungsbacka? GIL har undersökt tillgängligheten i staden tidigare och nu var det hög tid för ett återbesök. Vi kan konstatera att flera av de enkelt avhjälpta hindren avseende nivåskillnader i centrala Kungsbacka är borta. Samtidigt kvarstår en hel del enkelt avhjälpta hinder, som skulle åtgärdats redan 2010, eftersom väldigt många ställen saknar dörröppnare.
BÄTTRE TILLGÄNGLIGHET I KUNGSBACKA NU
– Det är en väldigt enkel inventering, vi har bara kollat om det går att komma in i butiken eller restaurangen med rullstol. Vi kan konstatera att väldigt många ställen nu har ramp eller att entrén ligger direkt i markplan utan onödigt krångliga trösklar, det är bra! säger Anders Westgerd som är VD på GIL.
Tillgänglighet har förstås många fler aspekter än ramp. Hur det är med möjligheten att röra sig i butiken, få ett schysst bemötande och enkel information har kooperativet inte undersökt denna gång. Och man konstaterar också att det finns en rad förbättringsmöjligheter.
Dörröppnare saknas på många ställen, lätt att lösa
– Dörröppnare är något som fastighetsägare i Kungsbacka verkligen borde fixa. En enkel grej som inte kräver långa kedjor av beslut eller omfattande planering. Det är oerhört stor skillnad på att rulla in i en butik om man inte samtidigt måste hålla upp dörren. Det är inte svårt att konstatera, bara att testa själv! Vi lånar ut rullstolar, ring mig så fixar vi det!, uppmanar Anders Westgerd fastighetsägare och ansvariga.
Tunga dörrar ingår i det som av Boverket betraktas som ”enkelt avhjälpta hinder” och som sedan 2010 ska åtgärdas. Det vanligaste är att det är byggnadens ägare som bär ansvaret att ordna med detta. Ett annat problem är förstås gatstenen, som inte oväntat ligger kvar på Kungsbacka torg. Det är förstås också är ett besvär för bland annat den som rullar.
Gatsten skapar utanförskap
– Svenskarna är generellt woke och intresserade av design. Det är förbryllande därför, att det är så svårt släppa den ålderdomliga och uteslutande idén om att gatsten är det som gör en stad mysig. Vad är det som är mysigt med ett markunderlag som gör det svårt för många människor att leva självständiga liv, så väl som att vara en del av gemenskapen?, undrar Anders Westgerd.
andra nyheter från gil

26 mars 2025
Gör din röst hörd – skicka in en motion!
Fredag den 11 april 2025 är sista dagen för att skicka in motioner inför GIL:s årsstämma. Som medlem och delägare har du alltid möjlighet att påverka verksamheten genom att skicka in en motion. Gör det!

18 mars 2025
Maria fick 30 000 kronor
Vi träffade Maria en småbister men solig dag i februari. Sonen Malte är vaken och vill gärna vara med när jag kommer på besök för att ställa några frågor till Maria om hur stipendiet hjälpte henne att nå en av sina drömmar.

5 mars 2025
Det stora toalettpriset 2024
Den 19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Nomi i Göteborg.

17 januari 2025
Låna parahjälpmedel på Fritidsbanken
På Fritidsbanken kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning helt gratis i 14 dagar. Där finns också utrustning för para-aktiviteter. Låna upplevelsefarkosten Joëlette eller parapulka inför sportlovet!

13 december 2024
Nytt rekryteringssystem, nytt lösenord
Nytt rekryteringssystem, nytt lösenord. Lär dig Varbi – gå en kurs! All information i ReachMee försvinner den 31 december.

14 november 2024
Röhsskas Designhistorier + GIL = sant
GIL:s kampanjföremål finns med på nyöppnade utställningen Designhistorier på Röhsska i Göteborg.

29 oktober 2024
Utsiktstornet Kärven
Varberg kommun har låtit uppföra ett utsiktstorn som är otillgängligt för personer med rörelsehinder, trots påstötningar kan de inte leverera lagstöd i sakfrågan.

1 oktober 2024
Låna en mobil lyft
Ska du bo på hotell och behöver en mobil lyft? Du som har personlig assistans i GIL kan låna vår ihopfällbara lyft utan kostnad!

4 juli 2024
Dåliga utsikter för rullstolsburna
Slottsskogen ska få ett nytt utsiktstorn , men rörelsehindrade får stanna på backen då tornet helt saknar tillgänglighetsanpassning.

5 juni 2024
2024 års stipendiater utsedda
Stiftelsen till Rolf Bergfors minne utsåg 2024 två stipendiater.

24 maj 2024
Domstolen på GCPCC
Förra veckan medverkade GIL, Anders Westgerd och konstverket Domstolen på en konferens på Svenska Mässan om personcentrerad vård. Nu letar vi efter en ny destination för Domstolen!

23 maj 2024
Socialtjänstministern på besök
Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) var på besök hos GIL, vi diskuterade bl a den låga uppräkningen av assistansersättningen.