Hur är det att ta sig fram med rullstol i centrala Kungsbacka? GIL har undersökt tillgängligheten i staden tidigare och nu var det hög tid för ett återbesök. Vi kan konstatera att flera av de enkelt avhjälpta hindren avseende nivåskillnader i centrala Kungsbacka är borta. Samtidigt kvarstår en hel del enkelt avhjälpta hinder, som skulle åtgärdats redan 2010, eftersom väldigt många ställen saknar dörröppnare.
– Det är en väldigt enkel inventering, vi har bara kollat om det går att komma in i butiken eller restaurangen med rullstol. Vi kan konstatera att väldigt många ställen nu har ramp eller att entrén ligger direkt i markplan utan onödigt krångliga trösklar, det är bra! säger Anders Westgerd som är VD på GIL.
Tillgänglighet har förstås många fler aspekter än ramp. Hur det är med möjligheten att röra sig i butiken, få ett schysst bemötande och enkel information har kooperativet inte undersökt denna gång. Och man konstaterar också att det finns en rad förbättringsmöjligheter.
Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av GIL – Personlig Assistans (@gilassistans)
Ett inlägg delat av GIL – Personlig Assistans (@gilassistans)
– Dörröppnare är något som fastighetsägare i Kungsbacka verkligen borde fixa. En enkel grej som inte kräver långa kedjor av beslut eller omfattande planering. Det är oerhört stor skillnad på att rulla in i en butik om man inte samtidigt måste hålla upp dörren. Det är inte svårt att konstatera, bara att testa själv! Vi lånar ut rullstolar, ring mig så fixar vi det!, uppmanar Anders Westgerd fastighetsägare och ansvariga.
Tunga dörrar ingår i det som av Boverket betraktas som ”enkelt avhjälpta hinder” och som sedan 2010 ska åtgärdas. Det vanligaste är att det är byggnadens ägare som bär ansvaret att ordna med detta. Ett annat problem är förstås gatstenen, som inte oväntat ligger kvar på Kungsbacka torg. Det är förstås också är ett besvär för bland annat den som rullar.
– Svenskarna är generellt woke och intresserade av design. Det är förbryllande därför, att det är så svårt släppa den ålderdomliga och uteslutande idén om att gatsten är det som gör en stad mysig. Vad är det som är mysigt med ett markunderlag som gör det svårt för många människor att leva självständiga liv, så väl som att vara en del av gemenskapen?, undrar Anders Westgerd.
Norra Halland om inventeringen
Enkelt avhjälpta hinder enligt Boverket
14 November 2024
GIL:s kampanjföremål finns med på nyöppnade utställningen Designhistorier på Röhsska i Göteborg.
29 October 2024
Varberg kommun har låtit uppföra ett utsiktstorn som är otillgängligt för personer med rörelsehinder, trots påstötningar kan de inte leverera lagstöd i sakfrågan.
1 October 2024
Ska du bo på hotell och behöver en mobil lyft? Du som har personlig assistans i GIL kan låna vår ihopfällbara lyft utan kostnad!
4 July 2024
Slottsskogen ska få ett nytt utsiktstorn , men rörelsehindrade får stanna på backen då tornet helt saknar tillgänglighetsanpassning.
5 June 2024
Stiftelsen till Rolf Bergfors minne utsåg 2024 två stipendiater.
24 May 2024
Förra veckan medverkade GIL, Anders Westgerd och konstverket Domstolen på en konferens på Svenska Mässan om personcentrerad vård. Nu letar vi efter en ny destination för Domstolen!
23 May 2024
Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) var på besök hos GIL, vi diskuterade bl a den låga uppräkningen av assistansersättningen.
Så var det äääntligen dags för Team GIL att köra Specialvarvet. Det var så roligt att vi redan bestämt oss för att göra det igen!
22 May 2024
Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!
6 May 2024
Vi besökte nyöppnade World of Volvo, som ligger granne med vårt kontor i Göteborg. Hur väl har man lyckats med tillgängligheten?
25 April 2024
Häng med på besök hos LaSSe Brukarstödcenter, som hjälper till med råd och stöd runt t ex Socialtjänstlagen och LSS.
17 April 2024
Kan man ha guld som fritidsintresse, så är det just vad Gustaw har! En del av guldet har han kammat hem på parasim-tävlingar.