Alla nyheter
12 december 2022

Tillgängligheten i Halmstad

I början av december var Anders Westgerd, som är VD på GIL, på besök i staden där han föddes: Halmstad. Syftet med besöket var att testa tillgängligheten till butiker runt Stora Torg, för att se om situationen blivit bättre under de år som gått sedan vi senast genomförde en tillgänglighetsinventering i stan. Överraskande bra i centrum, men en del ställen är fortfarande inte tillgängliga för personer i rullstol. Nu utmanar vi Halmstad att bli bättre!

– Jag är positivt överraskad! De allra flesta butikerna som vi har besökt har haft ramp eller ligger i direkt markplan och vi har stött på få trösklar. Kul, Halmstad!, säger Anders Westgerd.

Anders rullade torget runt och tog sedan en sväng på Köpmansgatan, Storgatan och genom Drottning Kristinas passage.

–  På Köpmansgatan fanns några butiker med ett steg in. De borde förstås ha ramper in till sina butiker, det där är absolut att klassa som enkelt avhjälpta hinder!, menar Anders Westgerd.

Anders Westgerd på Stora Torg i Halmstad, Halland.

Enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas

Boverket är tydliga på sin hemsida. Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas. Några exempel på enkelt avhjälpta hinder är mindre nivåskillnader eller trappsteg, höga trösklar och tunga dörrar.

Många butiker i Halmstads innerstad har redan dörröppnare eller dörrar som öppnar sig helt automatiskt. Det gör en avsevärd skillnad för den som ska manövrera rullstol och öppna dörren samtidigt.

–  De enkelt avhjälpta hindren skulle enligt lagen varit borta redan 2010… Dörröppnare är ju god service för alla kunder, det är knappast någon irriterar sig på en sådan! Dörröppnare är nödvändigt för somliga, men bra för alla. Dörröppnare är också vad som enligt Bolagsverket ingår i standardkitet för att åtgärda enkelt avhjälpta hinder. De butiker som inte har detta idag, borde absolut se till att lösa det snarast, tycker Anders Westgerd.

Anders Westgerd utanför leksaksaffären Leka Lycka Lära, som gärna skulle vilja ha både ramp och dörröppnare.

handlare Efterfrågar hjälp att göra rätt val

Leksaksaffären Leka Lycka Lära på Köpmansgatan är en av de butiker som har både steg in och saknar dörröppnare i dagsläget. Sofie, som äger butiken, säger att hon förstås önskar att hennes hyresvärd skulle åtgärda det. Det skulle underlätta för alla hennes besökare, oavsett om de har rullstol, barnvagn eller bara mycket att bära.

– Jag ordnar gärna en mobil ramp själv! Men jag känner mig osäker på vilken modell som är godkänd att använda. Kanske kunde Halmstad stad hjälpa till och visa upp olika ramper och lämpliga inköpsställen, så att alla vi som idag saknar ramp kunde lösa det enkelt. Idag har vi dörren uppställd för att underlätta för våra kunder, så de slipper trassla med den. Men det blir väldigt kallt för personalen nu under vintern. En dörröppnare hade varit bättre!, säger Sofie.

GIL UTMANAR HALMSTAD ATT BLI BÄTTRE

Anders Westgerd tycker att det är ett bra förslag, att staden söker upp och hjälper de butiker och hyresvärdar som fortfarande inte lever upp till lagen.

– Jag utmanar Halmstad att vara ännu bättre nästa gång vi kommer!, peppar Anders Westgerd innan han lämnar staden för den här gången.

andra nyheter från gil

26 mars 2025

Gör din röst hörd – skicka in en motion!

Fredag den 11 april 2025 är sista dagen för att skicka in motioner inför GIL:s årsstämma. Som medlem och delägare har du alltid möjlighet att påverka verksamheten genom att skicka in en motion. Gör det!

18 mars 2025

Maria fick 30 000 kronor

Vi träffade Maria en småbister men solig dag i februari. Sonen Malte är vaken och vill gärna vara med när jag kommer på besök för att ställa några frågor till Maria om hur stipendiet hjälpte henne att nå en av sina drömmar.

5 mars 2025

Det stora toalettpriset 2024

Den 19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Nomi i Göteborg.

Skylt

17 januari 2025

Låna parahjälpmedel på Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning helt gratis i 14 dagar. Där finns också utrustning för para-aktiviteter. Låna upplevelsefarkosten Joëlette eller parapulka inför sportlovet!

Tjej sitter vid bord, vilar huvudet mot handen, hon ser tillfreds ut.

13 december 2024

Nytt rekryteringssystem, nytt lösenord

Nytt rekryteringssystem, nytt lösenord. Lär dig Varbi – gå en kurs! All information i ReachMee försvinner den 31 december.

Blandade föremål från utställning, bland annat en rullstol och en stor schablon i rosa med texten CP-fri zon och en överstryken rullstolssymbol.

14 november 2024

Röhsskas Designhistorier + GIL = sant

GIL:s kampanjföremål finns med på nyöppnade utställningen Designhistorier på Röhsska i Göteborg.

Man i rullstol, landskap som breder ut sig, mörka moln och utsiktstornet Kärven.

29 oktober 2024

Utsiktstornet Kärven

Varberg kommun har låtit uppföra ett utsiktstorn som är otillgängligt för personer med rörelsehinder, trots påstötningar kan de inte leverera lagstöd i sakfrågan.

Hotellrum i sobra färger, dubbelsäng med en mobil lyft för rullstolsburna i förgrunden.

1 oktober 2024

Låna en mobil lyft

Ska du bo på hotell och behöver en mobil lyft? Du som har personlig assistans i GIL kan låna vår ihopfällbara lyft utan kostnad!

Anders Westgerd i rullstol sitter framför en säldamm, utomhus, parkmiljö.

4 juli 2024

Dåliga utsikter för rullstolsburna

Slottsskogen ska få ett nytt utsiktstorn , men rörelsehindrade får stanna på backen då tornet helt saknar tillgänglighetsanpassning.

5 juni 2024

2024 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne utsåg 2024 två stipendiater.

24 maj 2024

Domstolen på GCPCC

Förra veckan medverkade GIL, Anders Westgerd och konstverket Domstolen på en konferens på Svenska Mässan om personcentrerad vård. Nu letar vi efter en ny destination för Domstolen!

Konferensmiljö, Camilla Waltersson Grönvall i möte, kaffekopp framför sig.

23 maj 2024

Socialtjänstministern på besök

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) var på besök hos GIL, vi diskuterade bl a den låga uppräkningen av assistansersättningen.