2019 öppnade designmuseet Röhsska igen efter att ha varit stängt i två år för renovering och tillgänglighetsanpassning. GIL besökte museet för att se resultatet. Grundläggande tillgänglighet, men många missar! blev omdömet, som ledde till en artikel i GP. Röhsska museet tog till sig av kritiken och sedan dess har GIL och museet jobbat tillsammans för att fler ska få en god upplevelse.
När Röhsska museet öppnade dörrarna efter två år av renovering som bland annat syftade till att tillgänglighetsanpassa lokalerna, så gick man ut mede ett pressmeddelande med rubriken “Nu är Röhsska museet tillgängligt för alla”.
Röhsska museet hade fått en hiss vid entrén och en mindre hiss till en av utställningslokalerna i anslutning till receptionen. Bra! Samtidigt kvarstod många misstag gällande skyltning, blindskrift, förlängda ledstänger och kontrastfärg i trappor som borde ha åtgärdats när byggnaden ändå var stängd. Anders Westgerd, VD på GIL, och Nina Due, museichef på Röhsska museet, kom överens om att boka ett möte för att diskutera vad som kunde förbättras.
Under de senaste åren har samarbetet fortlöpt. Många förbättrande åtgärder har gjorts och i måndags deltog GIL på en insiktsutbildning tillsammans med Synskadades Riksförbund Göteborg. Efter föreläsningar av Anders Westgerd (rullstolsburen) och Erik Lönnroth (synskadad) fick de anställda själva testa att ta sig fram i museet och bland utställningarna i rullstol samt med vita käppar och optik som simulerar olika slags synskador.
Vi tror att fler förbättringar kommer att komma som resultat av samarbetet, inte minst när nya utställningar på plan 1 nu ska utformas!
Artikeln i GP: Funktionsnedsatta kritiserar Röhsska | GP