Alla nyheter
17 April 2024

Gustaw simmar för guld

Kan man ha guld som fritidsintresse, så är det just vad Gustaw ”Gurra” har! Han har sedan han var liten haft en förkärlek för sådant som glimmar. Öppnar du lådorna där hemma så finner du otaliga pinaler i den ädlaste av metaller, till och med små nuggets som han vaskat fram i Australien. Men det mesta guldet har han hittat på loppisar eller kammat hem under exempelvis parasim-tävlingar.

Gustaw började motionssimma för ungefär sju år sedan, men har nu bytt till tävlingsgruppen. På bad- och simanläggningen Pingvinen i Varberg ordnar Varbergs Parasport simträningar där Gurra och hans gäng, en grupp unga vuxna med olika funktionsnedsättningar, samlas i vattnet vid bana åtta varje onsdag. Häng med!

Gustaw värmer upp med 200 meter bröstsim.

På en whiteboardtavla står dagens schema uppskrivet. Simtränaren Cecilia ”Cissi” Lindh pekar mot tavlan, ger korta instruktioner och fördelar turordningen. Först är det 200 meter insim, för att värma upp och mjuka upp musklerna. Näst ut är 6 x 50 meter bröstsim följt av 2 x 50 meter ryggsim. Efter varje vända sätter Gustaw ett färgglatt band på något som liknar en hushållspappershållare, banden hjälper honom att hålla ordning på hur långt han simmat. Det blir en kort stund för andhämtning och några klunkar ur den guldfärgade vattenflaskan innan Cissi kommer med nya instruktioner.

Nu följer 300 meter med simpaddlar, som man sätter på händerna. Paddlarna hjälper till att förfina tekniken och få rätt armdrag i vattnet. Gustaw ska simma ut samtidigt med träningskamraten Stina, säger Cissi samtidigt som hon tecknar budskapet till Gustaw. De drar iväg.

Pingvinen i Varberg.

Guldflaskan och banden.

Träningsschemat.

Tränas av OS-guldmedaljör

Cissi går ut med bassängkanten. Hon är själv före detta parasimmare och deltog i OS i Seoul Sydkorea 1988, där hon tog hem tre guld och ett silver. Hennes röst är kraftfull och hon visar engagerat med hela kroppen hur simtagen ska göras för bästa effekt. Hon ropar ”Bra där, Gurra!” och ”Såja Stina!”. ”Ett, två, tre, andas!”.

Gustaw verkar ganska nöjd över att vara färdig med paddlarna som skaver mot fingrarna. Han får hjälp att byta till en dolme, som man sätter mellan benen. Dolmen gör att den som simmar tvingas att jobba mer med bål och överkropp. Cissi skickar iväg gänget på ytterligare 300 meter.

Gustaw simmar både ryggsim och bröstsim.

Flera klasser inom parasim

Inom parasimning delas man in i klasser beroende på vilken funktionsnedsättning man har. Det finns tio olika grupper för personer med rörelsehinder, en för personer med intellektuell funktionsnedsättning och två för synskadade. Simmare som har flera olika nedsättningar klassas utifrån den diagnos som har störst påverkan på simningen.

Sammanhållningen är fin i gänget, Stina ser till att Gustaw är med på att starten går.

Gustaw använder inte benen när han simmar och han hör heller inte startskottet utan behöver en särskild lampa eller någon som signalerar starten åt honom. Han har inte hunnit klassificera sig ännu, men får ändå delta på en del tävlingar. Han var exempelvis på parasim-SM i Säffle i höstas och kom därifrån med flera medaljer. Gustaw kommer förmodligen fortsätta att åka på tävlingar, eftersom han älskar att åka iväg, äta god mat och bo på hotell! Men någon vinnarskalle är han inte – även om han absolut föredrar guldmedaljer!

Nu återstår bara avsimmet, som innebär att gänget drar iväg för ytterligare 200 meter. Simsättet är fritt, takten något lugnare, så att kroppen kan återhämta sig. Alla verkar nöjda när de gått ur bassängen efter totalt 1400 meter simning. Dagens träning är slut.

100 meter ryggsim.

Gustaw får hjälp att sätta på paddlarna.

1500 meter blev dagens träningspass!

inspirera andra

Att höra om andras resor, fritidsintressen och livssituation tror vi kan inspirera andra att se hur livet med funktionsnedsättning också kan se ut. Gör du något du vill visa andra? Hör av dig till Mattias på mattias@gil.se!

Skylt

17 January 2025

Låna parahjälpmedel på Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning helt gratis i 14 dagar. Där finns också utrustning för para-aktiviteter. Låna upplevelsefarkosten Joëlette eller parapulka inför sportlovet!

25 April 2024

LaSSe Brukarstödcenter hjälper till

Häng med på besök hos LaSSe Brukarstödcenter, som hjälper till med råd och stöd runt t ex Socialtjänstlagen och LSS.

Person i målarverkstad, glad, sitter i elrullstol, suddig arm och ansikte i förgrunden.

22 March 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi hänger med Alice en vanlig fredag på dagliga verksamheten. På schemat står Kreativ verkstad. Alice gör färdigt sin rymliga röda skål för godis!

Inne på skytteförening, plats för flera skyttar, vid en plats sitter Erica i permobil, siktar.

18 January 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Hisham framför sitt staffli, med en pensel i munnen.

8 November 2023

Hisham målar med munnen

Hans föräldrar försökte hjälpa honom att hitta något att göra. En bok om en munmålare, som också dykt och brutit nacken, blev startskottet för hans måleri.

20 October 2023

Kamelbonde i elrullstol

Visst kan kamelbönder sitta i elrullstol! På gården där Glenn och Ingela bor går lever kameler, lamor, hundar, höns och alpackor i harmoni.

18 March 2022

Assistans på rullstolsdans

GIL följer med när Josefine och hennes sambo kör rullstolsdans i Pjäshallen i Göteborg.

22 November 2021

Träningsmatch i Boccia

GIL följer med när två medlemmar tränar Boccia i Pjäshallen i Göteborg.