2002 stod illusionisten David Blaine 35 timmar på en tio våningar hög pelare i centrala New York. Han avslutade med att hoppa ner på en trave lådor.
20 år senare, på en av sommarens varmaste dagar, satt en rullstolsburen man nio timmar uppe i ett sju meter högt torn mitt i Göteborg. Om det inte vore för att han var förlamad, så hade han säkert också hoppat!
Har du någon gång undrat hur långt GIL:s VD Anders Westgerd är beredd att gå för tillgänglighet? Det här är nog i alla fall så högt upp han kan komma!
Enligt FHM uppger 20 % av Sveriges befolkning att de har en funktionsnedsättning. Ändå är dessa människor försvinnande osynliga i offentligheten. Kanske görs det inte mer för personer med funktionsnedsättning för att vi inte syns tillräckligt mycket i det offentliga rummet? För att ändra på det kom vi på ett sätt att synas. Mycket.
På morgonen den 12 augusti 2022 byggde GIL upp ett sju meter högt torn på platsen framför Hotel Avalon i centrala Göteborg. Strax därefter lät vd:n Anders Westgerd hissa upp sig till toppen. Tornet (Empire Störd Building) hade designats och specialbyggts för denna manifestation.
GIL har gjort sig kända för att lyfta funktionsfrågor på annorlunda och kreativa sätt. Vi har bland annat tagit fram ölen Retard Beer och gjort stadsdelen Haga till en “CP-fri zon” genom att spraya överstrukna handikappsymboler på gatorna. Haga är på grund av gatsten mycket svårt att ta sig fram i för personer i rullstol. Det var ett sätt att tala klarspråk och köra upp i fejset på folk hur stadsdelen uppfattas för oss.
Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.
– Det finns flera olika anledningar. En är det symboliska i att låta en rullstolsburen person se ner på folk för ovanlighetens skull. En annan är att låta en person med funktionsnedsättning få ta plats i det offentliga rummet, för att uppmärksamma hur sällan det är den platsen vanligtvis ges. En tredje är att visa på isolationen det innebär att leva med funktionsnedsättning i vårt samhälle. En fjärde är risktagandet. Att det är riskabelt för personer med funktionsnedsättning att röra sig i samhället, precis som att det är riskabelt att hissa upp sig i det där tornet.
En ytterligare anledning till att Anders satt en arbetsdag i ett torn var att visa det absurda i att Anders kunde ta sig till en typ onåbar plats, samtidigt som det är nästan omöjligt att ta sig in på butiken Specsavers på shoppinggatan Kungsgatan i Göteborg!
Tillgänglighet kan ta en till nästan vilken plats som helst. Det är sällan själva det praktiska som är för svårt. Det är något annat som saknas när en rullstolsburen person kan ta sig upp i ett torn som detta, men samtidigt hindras av en hög tröskel och en tung dörr till en glasögonbutik i markplan!
Kampanjen har tagit ett år av planering och konstruktion. Under arbetets gång har många oroat sig för risken Anders utsätter sig för genom att firas upp i tornet, det är däremot inget Anders själv funderat på.
– Personer med funktionsnedsättning utsätts för stora risker varje dag. Ramper med brant lutning, farliga gatstensbelagda gator – för att inte tala om risken att bli utfryst och isolerad i samhället. Det här var nog en av de minsta riskerna jag tagit i mitt liv som rullstolsburen. Riktigt rädd blev jag bara när jag insåg att jag redan efter några timmar hade slut på snus!, säger Anders skämtsamt.
Illusionisten Blaine väckte mycket uppmärksamhet i TV och radio när han stod pall på en pelare, medan media i Göteborg uppenbart var ointresserade av Anders protest för mänskliga rättigheter. Men IRL (in real life) uttryckte många sin förundran över Anders, applåderade åt honom och ropade uppmuntrande saker åt honom.
Men konstigt hade det ju varit om alla imponerades av att en man i rullstol kunde ta sig upp i ett torn och sedan sitta där en hel arbetsdag en av sommarens absolut hetaste dagar… En skeptiker uttalade sig så här på våra sociala medier:
– Löjligt! Jobba fram en lösning med dialog istället! Låg nivå!
Dialog är förstås superviktigt, men det ena behöver inte utesluta det andra. Vår erfarenhet är att de aktioner vi genomför skapar många värdefulla möjligheter till samtal och påverkan i nya och viktiga sammanhang! Därför kommer vi fortsätta att göra saker som vi tror går emot omvärldens fördomar!
Fem dagar efter manifestationen hade GIL:s TikTok-videos fått över 70 000 visningar! Följ gärna GIL på Facebook, Instagram och Tiktok, så riskerar du inte att missa nästa awareness-kampanj!
GIL på Facebook: www.facebook.com/gilassistans och www.facebook.com/gilfunktastic
GIL på Instagram: www.instagram.com/gilassistans och www.instagram.com/gil_funktastic