För oss är det viktigt att du själv väljer vem som ska jobba som assistent hos dig. Därför är du en viktig del i rekryteringen och du fattar beslut om vem du vill anställa. Vi jobbar med empowerment! Men det betyder inte att du står ensam med uppgiften. På kontoret finns support av olika slag!
Empowerment handlar om att stärka varje persons egen förmåga att hantera sin situation, att påverka och styra sin egen vardag och att få mer inflytande över sin situation. Bakom begreppet finns en filosofi som grundar sig på allas lika värde och jämställdhet. Att ha möjlighet till inflytande och delaktighet är av betydelse för människors upplevelse av livskvalitet. Men man måste inte nödvändigtvis utföra alla sysslor själv! Däremot är det viktigt att kunna bestämma och kontrollera den hjälp som man erhåller.
Tanken kan man applicera både själva assistanssituationen och på rekryteringen! Det är för att vi tror på den enskildes förmåga som vi har arbetsledare på plats där assistansen utförs istället för på kontor runt om i landet och det är därför vi tycker det är självklart att arbetsledare i GIL är engagerade i rekryteringsprocessen!
Personlig assistans är en slags motpol till institutioner, där många med funktionsnedsättningar förr fick bo oavsett om de ville eller inte. Där var det svårt att bestämma var och med vem man skulle bo, vad man skulle göra eller äta eller vem som skulle hjälpa vid behov.
Det där med självbestämmande är därför något som vi tycker är väldigt viktigt, och som vi önskar att alla upplever genom den personliga assistansen. Om man som assistansanvändare leder sin assistans och rekryterar assistenter som passar en, så har man goda möjligheter att nå just självbestämmande!
Att hitta rätt assistent kan vara svårt! Men på GIL har vi stor erfarenhet av rekrytering och vi är med dig och hjälper dig så att du kan lyckas. Många gånger behöver man inte ens lägga ut en annons för att hitta ny personal, våra rutiner hjälper dig att hitta bra assistenter.
FN:s konvention för Mänskliga rättigheter artikel 19 handlar om att personer med funktionsnedsättning har rätt att välja var och med vem man vill bo, på lika villkor som andra. Ingen ska vara tvungen att bo på t ex institution. Personlig assistansen är ett verktyg som gör självbestämmande möjligt. Den som har assistans bestämmer med stöd i lagen hur assistansen utformas, dvs vad som ska göras, när, hur och av vem. Det är här rekrytering kommer in! Den som beviljats personlig assistans ska själv eller med stöd kunna rekrytera, utbilda och arbetsleda de personliga assistenterna, för största möjliga personliga frihet.
Den som har assistans får hjälp av en eller flera personliga assistenter att göra sådant man inte klarar själv. Assistenten ska hjälpa till med det man inte själv klarar av på det sätt som man själv anser är lämpligt.
Som assistansberättigad i GIL är det du som avgör vem du vill ska arbeta hos dig. Den personliga assistenten måste vara över 18 år men kan vara en förälder, ett syskon, ett barn, en partner eller annan släkting. Anhöriga har samma anställningsvillkor som utomstående personliga assistenter.
GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living. Det är ett himla långt namn så vi brukar nöja oss med att säga GIL. Men kooperativet har arv från Independent Living-rörelsen, en rörelse som utgår från principen att den som har en funktionsnedsättning själv bäst vet hur den vill leva sitt liv.