Uteserveringarna, en följetong

Vi har precis som förra sommaren inventerat Göteborgs krogliv avseende tillgänglighetenför gäster av alla sorter och funktioner. Och ännu en gång konstaterar vi att situationen är rent ut sagt bedrövlig.
En bild på en hund och en person i permobil som tittar åt varsitt håll.

Fredagen den 18 september fick vi besök av Hasse Angerfors, Sverker Andersson, Mats Andersson och Björn Johansson från Trafikkontoret med anledning av vår saftiga kritik gällande krogvärldens bristande tillgänglighet. Vi har ju inför sommaren inventerat uteserveringar två år på raken nu, med skandalöst resultat. De kände sig också rätt handfallna när de stötte på röster som ”men då kan de väl gå någon annanstans då..” syftande på personer i rullstol.

Trafikkontoret vittnade om klena muskler vad gäller vitesförfarande och rutiner vad gäller kontroll och makt i relation till krögarna – eftersom det är polis och stadsbyggnadskontoret som har utslagsröst vad gäller förbud och tillstånd.

Vi känner oss dock nöjda med mötet som resulterade i att vi ska ta fram en skrivelse som Trafikkontoret ska använda inför de 650 kommande ansökningarna gällande uteserveringar nästa år. Vi pratade om att man kan att se över tillståndsförfarandet och dela upp sommarperioden så att det inte gäller hela sommaren utan att i det delas upp i två delar för att ge lagen mer kraft i praktiken och krögarna inte kan stå där och leende och rycka på axlarna när de redan gjort sitt otillgängliga bygge och fått sitt tillstånd.

Vi bestämde också att vi inför nästa säsong går vi ut tillsammans med Trafikkontoret för att kolla av uteserveringsbyggena, och att vi ska försöka få till ett möte med musklerna – det vill säga tillståndspoliserna och eventuellt stadsbyggnadskontoret.

Alla foton som vi tagit och bifogat våra dryga 30 anmälningar till tillsynsmyndigheten (Stadsbyggnadskontoret) blir en konkret hjälp för Trafikkontoret i deras kontakt med krögarna.

Läs sommarens artiklar

”Rörelsehindrade inte välkomna …” i Göteborgs Fria,
”Göteborgskrogar fortsatt otillgängliga” i GP,
samt artikeln ”Krogarna struntar i tillgänglighet” i GP och
Epoch Times som intervjuar Anders under rubriken ”Sverige brister i tillgänglighet”.

#CPcity

Hjälp oss att visa upp hur det verkligen är genom att exempelvis tagga foton på otillgängliga platser och påfund med hashtaggen #cpcity. Då dyker den otillgängliga platsen upp på vår karta. Tack!

Relaterade poster

Fashion don’ts

Kampanj

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer

CP-fria zoner i Göteborg

Nyhet

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom har en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan klistrats över med kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen står förstås GIL. Vi gillar att med provokativa medel skapa debatt kring frågor som rör funktionsnedsatta. Nu har vi gjort det igen!

Läs mer