Uteserveringarna, en följetong

Vi har precis som förra sommaren inventerat Göteborgs krogliv avseende tillgänglighetenför gäster av alla sorter och funktioner. Och ännu en gång konstaterar vi att situationen är rent ut sagt bedrövlig.
En bild på en hund och en person i permobil som tittar åt varsitt håll.

Fredagen den 18 september fick vi besök av Hasse Angerfors, Sverker Andersson, Mats Andersson och Björn Johansson från Trafikkontoret med anledning av vår saftiga kritik gällande krogvärldens bristande tillgänglighet. Vi har ju inför sommaren inventerat uteserveringar två år på raken nu, med skandalöst resultat. De kände sig också rätt handfallna när de stötte på röster som ”men då kan de väl gå någon annanstans då..” syftande på personer i rullstol.

Trafikkontoret vittnade om klena muskler vad gäller vitesförfarande och rutiner vad gäller kontroll och makt i relation till krögarna – eftersom det är polis och stadsbyggnadskontoret som har utslagsröst vad gäller förbud och tillstånd.

Vi känner oss dock nöjda med mötet som resulterade i att vi ska ta fram en skrivelse som Trafikkontoret ska använda inför de 650 kommande ansökningarna gällande uteserveringar nästa år. Vi pratade om att man kan att se över tillståndsförfarandet och dela upp sommarperioden så att det inte gäller hela sommaren utan att i det delas upp i två delar för att ge lagen mer kraft i praktiken och krögarna inte kan stå där och leende och rycka på axlarna när de redan gjort sitt otillgängliga bygge och fått sitt tillstånd.

Vi bestämde också att vi inför nästa säsong går vi ut tillsammans med Trafikkontoret för att kolla av uteserveringsbyggena, och att vi ska försöka få till ett möte med musklerna – det vill säga tillståndspoliserna och eventuellt stadsbyggnadskontoret.

Alla foton som vi tagit och bifogat våra dryga 30 anmälningar till tillsynsmyndigheten (Stadsbyggnadskontoret) blir en konkret hjälp för Trafikkontoret i deras kontakt med krögarna.

Läs sommarens artiklar

”Rörelsehindrade inte välkomna …” i Göteborgs Fria,
”Göteborgskrogar fortsatt otillgängliga” i GP,
samt artikeln ”Krogarna struntar i tillgänglighet” i GP och
Epoch Times som intervjuar Anders under rubriken ”Sverige brister i tillgänglighet”.

#CPcity

Hjälp oss att visa upp hur det verkligen är genom att exempelvis tagga foton på otillgängliga platser och påfund med hashtaggen #cpcity. Då dyker den otillgängliga platsen upp på vår karta. Tack!

Relaterade poster

Rör inte min assistans!

Nyhet

Den 3 december var det Internationella Funktionshinderdagen. Då anordnas en rikstäckande manifestation för LSS och den personliga assistansen. I Göteborg samlades vi på Järntorget för att visa motstånd mot nedskärningar och hårdare tolkningar av lagen.

Läs mer

Summa summarum 2018: GIL gjorde totalt 47 mediala nedslag

Nyhet

Många oroar sig dagligen för hur LSS och den personliga assistansen ska utvecklas. I GIL driver vi ett flerhövdat engagerat påverkansarbete, bland gräsrötter, makthavare och vanligt folk på stan. Allt i syfte att jämlikhet och medinflytande ska stå högt på den samhälleliga agendan. Under hela året 2018 gjorde vi totalt 47 mediala nedslag, nationellt och internationellt. Du hittar dem alla längre ner i texten.

Läs mer

(o)tillgängliga uteserveringar och takbarer i Göteborg

Nyhet

Anders Westgerd har i sommar, tillsammans med Göteborgs-Posten, försökt ta sig upp på stans takbarer och gjort en vandring på stan med ETC för att granska uteserveringar utifrån tillgänglighetsaspekten. Den var det inget vidare med, visade det sig. Att ingenting drabbar den näringsidkare som inte byggt tillgängligt gör det lätt att komma runt lagen eftersom kommunen agerar i ultrarapid. Säsongen hinner ta slut innan processen tagit sig från a till ö. Pia Hermansson, som är bygglovschef på Stadsbyggnadskontoret, har nu lovat att GIL ska bjudas in inför nästa uteserveringssäsong. I år valde man av outgrundlig avledning att lämna GIL utanför, trots att vi drivit på i denna fråga och gjort egna tillgänglighetskontroller i många år nu.

Läs mer

Anders Westgerd krönika : Visst är livet underbart

Blogg

Ena stunden CP, mongo, efterbliven, andra stunden hyllad inspirationskälla och superhjälte. Kasten är tvära. Det gäller att hänga med. Inte sällan ses vi med funktionsnedsättningar som lite korkade och i behov av omsorg.

Läs mer