Robotworkshop med Chalmers och hållplatsstudie med Västtrafik

Din kompetens, dina upplevelser och åsikter efterfrågas av både Västtrafik och Chalmers i maj! Annelie på Västtrafik undrar om du vill följa med på en spårvagnstur och göra ett byte på en större hållplats så att de kan se vår verklighet med sina egna ögon. Industridesignern och doktoranden Pamela på Chalmers vill ha med dig i en workshop för att få din syn på robotprodukter, i en studie som framförallt handlar om att lyfta fram människors upplevelser och rättigheter i samhället.
BIld på en person i rullstol som tar sig in i en spårvagn

Robotworkshop med Chalmers

Vill du vara med i en workshop och ta fram forskningsfrågor om assisterande lösningar? Vilka frågor och situationer är viktiga att få fram när det gäller assisterande lösningar? Hur fungerar dagens lösningar om man vill rida, simma eller sköta en trädgård? Projektet vill lyfta frågor som dessa i ett forskningsprojekt som handlar om att ifrågasätta och belysa robotprodukter, men framförallt handlar studien om att lyfta fram människors upplevelser och rättigheter i samhället.

Workshopen handlar om att utifrån vardagens utmaningar skapa underlag för forskningsfrågor som kan belysa viktiga aspekter av livets mångsidighet och relaterade behov av assisterande lösningar.  Frågorna ska belysa det mänskliga i ett större sammanhang, vilket kan leda till såväl ett ifrågasättande av tekniska innovationer som att bidra till ny teknikutveckling.

Du kommer att ingå i en grupp på cirka fem personer där ni diskuterar kring situationer och skapar en fiktiv person, som ska vistas i olika miljöer. Utifrån detta kommer vi fram till viktiga frågor som kan ligga till grund för forskningen. Vi håller till på GIL under de ca 2,5 timmar workshopen tar, och vi bjuder på fika. Planen är att detta ska ske i slutet av maj.

Vi som anordnar workshopen är Pamela Lindgren, som är industridesigner och doktorand: Pamela forskar om användares delaktighet och inflytande i design, upplevelse av produkter, användaracceptans och adoption utifrån estetiska, emotionella värden och funktionella behov och krav. Sara Ljungblad är forskare inom människa- dator- interaktion, och är intresserad av designprocesser för att skapa inkluderande designlösningar. Hon har också studerat hur robotprodukter kan upplevas, såsom ät-hjälpmedel, och har skrivit forskningsartiklar som ifrågasätter robotforskning. Wolmet Barendregt är forskare och intresserad av lärande och design och har tidigare studerat små robotar i klassrum och hur de kan påverka lärande.

Vill du vara med? Anmäl dig senast onsdag 18 april genom att maila namn och epostadress till Pamela Lindgren på pamela@chalmers.se. För att hitta ett datum som passar alla hör hon av sig med några förslag på tider i slutet av maj.

Fokus på byte av vagn och perrong med Västtrafik

Vill du följa med på en spårvagnstur tillsammmans med Västtrafik och göra ett byte på en större hållplats så att de kan se vår verklighet med sina egna ögon? Syftet med studien är att Västtrafik ska få en reell känsla av de olika utmaningar en kan stöta på som rullstolsburen under en resa med Göteborgs kollektivtrafik.

Ditt jobb är byta vagn eller perrong med rullstol/permobil och fokusera på de upplevelser du finner utmanande. Planen är att detta ska någon dag i maj.

Så här skrev Annelie Alm, som är designer inom Innovationsarenan och VT Labbs, när hon tog kontakt med Anders. ”… jag och ett gäng av mina kollegor lyssnade på podden Nästa hållplats förra veckan och blev inspirerade. Det är så att vi på Västtrafik genom för en studie där vi kartlägger kundbehov kopplat till information på våra hållplatser och specifikt vid ett byte. Vi har än så länge intervjuer inbokade med ett antal resenärer som är fullt rörliga, men vi skulle gärna vilja få med några resenärer med någon form av rörelsehinder som därav är rullstolsburna.”

De jobbar efter en metod som kallas tjänstedesign där en av de viktigaste aspekterna är att vara ute i verkligheten och träffa verkliga kunder. Därför vill de gärna att du följer med dem ut på en resa där ni gör ett byte på en större hållplats. Under resturen vill de att du har ditt fokus på det du finner utmanande utifrån dig själv och din upplevelse. En del av syftet är att Västtrafik genom dig och de andra deltagarna får känna på de olika utmaningar en kan möta som rullstolsburen vid en kollektivtrafikresa.​

Vi skulle helst vilja ses i två grupper med en till två deltagare per grupp, en grupp kl 13 och en kl 14 (cirka en timma vardera).

Vill du vara med? Kontakta Anders Westgerd på anders@gil.se eller ring honom på 031-63 21 94 senast måndag 9 april. Planen är att ni gemensamt hittar fram till ett datum som passar alla någon gång i slutet av maj.

Relaterade poster

Sommartider på kontoret

Nyhet

Sommaren är här och personalen börjar allt eftersom att lämna huset för att göra sig semesterlediga. Kontoret kommer dock att vara öppet precis som vanligt och du kan simma lugnt, det finns alltid någon att få tag på. Vi täcker upp för varandra. Vill du veta när just ditt GIL-stöd är på plats och när hen tar ut sin sommarsemester, ta en titt under fotot.

Läs mer

Hallandsträff på Laxbutiken

Event

Onsdag den 30 maj bjuder vi in till den årliga träffen på Laxbutiken i Heberg! Du träffar Anna, Anders och delar av styrelsen under gemytliga former. Det blir en favorit i repris som börjar med 90 minuters information, innan vi klockan 17:00 serveras en trerätters middag.

Läs mer

Fotbolls-VM med GIL

Event

Den 18 juni är det dags för Sverige att visa på vinnarskalle när det är deras tur att kliva in på de ryska VM-arenorna. Vi tror naturligtvis på världsmästarklass när Sverige möter Sydkorea. Matchen börjar kl. 14:00, samling i loungen utanför CP-salen kl.13:30 för att jobba upp stämningen inför avspark. 

Läs mer

Årsstämma 26 maj 2018

Event

Skicka in din motion senast onsdag den 11 april om du vill påverka verksamheten i GIL! Som medlem och delägare i kooperativet GIL har du en unik möjlighet att göra GIL ännu bättre. Använd din röst, din kraft och kreativitet för att påverka. Skicka in ditt förslag – eller motion som det kallas på byråkratiska – så tas det upp på årsstämman den 26 maj.

Läs mer

After Work med vinprovning

Event

Onsdagkvällen den 18 april ägnas våra sinnen, så vässa tungan och väck liv i dina smaklökar när vi ger oss in bland vinprovningens aromer, dessutom lär du dig vad långa svansar och ekfatstoner har för betydelse för upplevelsen av ett gott vin. Vi äter också en bit mat och hänger oss gott umgänge.

Läs mer