Robotworkshop med Chalmers och hållplatsstudie med Västtrafik

Din kompetens, dina upplevelser och åsikter efterfrågas av både Västtrafik och Chalmers i maj! Annelie på Västtrafik undrar om du vill följa med på en spårvagnstur och göra ett byte på en större hållplats så att de kan se vår verklighet med sina egna ögon. Industridesignern och doktoranden Pamela på Chalmers vill ha med dig i en workshop för att få din syn på robotprodukter, i en studie som framförallt handlar om att lyfta fram människors upplevelser och rättigheter i samhället.
BIld på en person i rullstol som tar sig in i en spårvagn

Robotworkshop med Chalmers

Vill du vara med i en workshop och ta fram forskningsfrågor om assisterande lösningar? Vilka frågor och situationer är viktiga att få fram när det gäller assisterande lösningar? Hur fungerar dagens lösningar om man vill rida, simma eller sköta en trädgård? Projektet vill lyfta frågor som dessa i ett forskningsprojekt som handlar om att ifrågasätta och belysa robotprodukter, men framförallt handlar studien om att lyfta fram människors upplevelser och rättigheter i samhället.

Workshopen handlar om att utifrån vardagens utmaningar skapa underlag för forskningsfrågor som kan belysa viktiga aspekter av livets mångsidighet och relaterade behov av assisterande lösningar.  Frågorna ska belysa det mänskliga i ett större sammanhang, vilket kan leda till såväl ett ifrågasättande av tekniska innovationer som att bidra till ny teknikutveckling.

Du kommer att ingå i en grupp på cirka fem personer där ni diskuterar kring situationer och skapar en fiktiv person, som ska vistas i olika miljöer. Utifrån detta kommer vi fram till viktiga frågor som kan ligga till grund för forskningen. Vi håller till på GIL under de ca 2,5 timmar workshopen tar, och vi bjuder på fika. Planen är att detta ska ske i slutet av maj.

Vi som anordnar workshopen är Pamela Lindgren, som är industridesigner och doktorand: Pamela forskar om användares delaktighet och inflytande i design, upplevelse av produkter, användaracceptans och adoption utifrån estetiska, emotionella värden och funktionella behov och krav. Sara Ljungblad är forskare inom människa- dator- interaktion, och är intresserad av designprocesser för att skapa inkluderande designlösningar. Hon har också studerat hur robotprodukter kan upplevas, såsom ät-hjälpmedel, och har skrivit forskningsartiklar som ifrågasätter robotforskning. Wolmet Barendregt är forskare och intresserad av lärande och design och har tidigare studerat små robotar i klassrum och hur de kan påverka lärande.

Vill du vara med? Anmäl dig senast onsdag 18 april genom att maila namn och epostadress till Pamela Lindgren på pamela@chalmers.se. För att hitta ett datum som passar alla hör hon av sig med några förslag på tider i slutet av maj.

Fokus på byte av vagn och perrong med Västtrafik

Vill du följa med på en spårvagnstur tillsammmans med Västtrafik och göra ett byte på en större hållplats så att de kan se vår verklighet med sina egna ögon? Syftet med studien är att Västtrafik ska få en reell känsla av de olika utmaningar en kan stöta på som rullstolsburen under en resa med Göteborgs kollektivtrafik.

Ditt jobb är byta vagn eller perrong med rullstol/permobil och fokusera på de upplevelser du finner utmanande. Planen är att detta ska någon dag i maj.

Så här skrev Annelie Alm, som är designer inom Innovationsarenan och VT Labbs, när hon tog kontakt med Anders. ”… jag och ett gäng av mina kollegor lyssnade på podden Nästa hållplats förra veckan och blev inspirerade. Det är så att vi på Västtrafik genom för en studie där vi kartlägger kundbehov kopplat till information på våra hållplatser och specifikt vid ett byte. Vi har än så länge intervjuer inbokade med ett antal resenärer som är fullt rörliga, men vi skulle gärna vilja få med några resenärer med någon form av rörelsehinder som därav är rullstolsburna.”

De jobbar efter en metod som kallas tjänstedesign där en av de viktigaste aspekterna är att vara ute i verkligheten och träffa verkliga kunder. Därför vill de gärna att du följer med dem ut på en resa där ni gör ett byte på en större hållplats. Under resturen vill de att du har ditt fokus på det du finner utmanande utifrån dig själv och din upplevelse. En del av syftet är att Västtrafik genom dig och de andra deltagarna får känna på de olika utmaningar en kan möta som rullstolsburen vid en kollektivtrafikresa.​

Vi skulle helst vilja ses i två grupper med en till två deltagare per grupp, en grupp kl 13 och en kl 14 (cirka en timma vardera).

Vill du vara med? Kontakta Anders Westgerd på anders@gil.se eller ring honom på 031-63 21 94 senast måndag 9 april. Planen är att ni gemensamt hittar fram till ett datum som passar alla någon gång i slutet av maj.

Relaterade poster

Advents-assistent-mingel med quiz och fina priser på tre orter

Nyhet

Vi har den stora glädjen att bjuda in hela assistanskollektivet till ett stort myllrande adventsmingel med quiz, glögg, julmust, pepparkakor, lussekatter och supergrymma priser. En vinnare vid varje mingel väljer om priset ska avnjutas på egen hand eller delas på två. Vad sägs om Afternoon Tea på Dorsia, söndagsbrunch på Varbergs kurortshotell eller middag på Meetings för två; eller kanske en honungsmassage, ansiktsbehandling eller manikyr bara för dig själv. Tänk Independent Living men applicerat på prisfilosofin. Vi bestämmer inte vad du upplever som mest njutbart – det gör du!

Läs mer

Höstbowling i Varberg

Event

Onsdag den 10 oktober är det dags för våra assistansberättigade i Halland att utmana varandra i årets upplaga av höstbowlingen på Bruket i Varberg. Slå en strike mot Anders Westgerd eller Anna Gustavsson eller bara kom för det gôttiga hängets skull .

Läs mer

Trollkarlens hatt : After Work för medlemmar

Event

Du är väl medlem i kooperativet GIL så att du kan komma på våra medlemskvällar? Vi brukar äta gott, prata om viktiga saker, se in i framtiden och roa oss kungligt. Den här kvällen, onsdag den 20 februari blir vi dessutom förda bakom ljuset av vår specialinbjudne trollkarl.

Läs mer

Julbord i Uddevalla

Event

Dagen efter lucia bjuder vi in till gemensamt julbord för våra assistansberättigade uppöver. VI ses på fina Kärranäs restaurang på Benders i år igen. Med vid vy över fjorden serveras vi ett storslaget julbord med både klassiker, ett rikt utbud av sill och söta gotter.

Läs mer

Julbord i Varberg

Event

Julbordet i Halland serveras i år på Västerports Kök i Varbergs hamn. Där välkomnar vi till ett ombonat rikt julbord med halländska delikatesser och nya överraskningar på buffén signerat kökschefen och krögaren Joakim Majkvist. Efterrättsbuffén varierar varje kväll, men kan bestå av mumsigheter som ris á la malta med saftsås, saffranspannacotta, saffransmousse, lingon- och pepparkakscheesecake, Xmas-cookies, skumtomte-mousse, kladdkaka på vitchoklad och saffran.

Läs mer