Rör inte min assistans!

Den 3 december var det Internationella Funktionshinderdagen. Då anordnas en rikstäckande manifestation för LSS och den personliga assistansen. I Göteborg samlades vi på Järntorget för att visa motstånd mot nedskärningar och hårdare tolkningar av lagen.
Caroline läser tal i mörkret. Assistenten håller upp telefonen som hon läser ifrån. En person tecknar talet i bakgrunden.

150 personer trotsade det blöta, skittråkiga och kyliga och gav sig ut i det massiva mörkret. Det är både en beskrivning av den rådande vädersituationen i stan men det stämmer tyvärr lika bra in på assistanssituationen nu …

P4 gjorde ett inslag från manifestationen.

Patrik sitter i rullstol framför en större grupp demonstranter.
Patrik Havlica som arbetar på GIL:s kontor deltog i manifestationen.
Det var ungefär 150 besökare på manifestationen i Göteborg.
Sandra vill behålla sin personlig assistans.

Caroline Eriksson, som arbetar på GIL:s kontor med rekrytering och vikariepool, höll ett tal. Om du inte kunde vara på plats under måndagen så har du chansen att läsa talet högt för dig själv här och nu:

”Nu står vi här igen på Internationella Funktionshindersdagen vilket är en dag då en hellre hade gjort annat. T.ex. organiserat sig genom att typ prata om vardaglig funkofobi vi är med om varje dag, skåla i bubbel för våra olikheter, skriva arga texter på Facebook och Instagram, peer-supporta varandra (alltså byta erfarenheter) och sprida stoltheten som många av oss vill bära. 

Istället får vi stå i Göteborgs-regn och prata om att människor riskerar att dö för att samhället inte ger dem de insatser de behöver. Tragiskt nog har denna manifestation behövt bli en tradition och varje år pratar vi om att detta är viktigare än någonsin. Och nu är det fan det.

Tragiskt nog har denna manifestation behövt bli en tradition och varje år pratar vi om att detta är viktigare än någonsin. Och nu är det fan det.

Institutioner planeras och byggs vilket ska bli ett av sätten för oss att överleva. Det skulle innebära att jag, som så många andra, tvingas ändra livet man byggt upp. Vi skulle inte längre kunna ha kvar våra arbeten, studier, välja när man vill tvätta eller framförallt inte tvätta, om man vill bleka sönder sitt hår för att sedan raka av skiten istället, att man vill äta fryspizza klockan 22 istället för 18 då det finns tillsatt personal, eller om man vill dra ut spontant för att sedan råka få med ett hemsläp hem.

Vi skulle inte heller kunna vara politiskt aktiva och höja våra röster om att vi också är svenska medborgare som förtjänar mänskliga rättigheter. Jag skulle ju inte ens längre få förminskande kommentarer om att det är fint att se sådana som jag ute eller att jag är duktig som klarar av att stå här idag och prata.

Jag vet inte hur ni tycker men att förminskas till endast en samhällskostnad och ett yrke och att inte ses som en fullvärdig individ är skadligt. Det jag önskar inför framtiden är att vi ska fortsätta att ha kvar rätten till ett självbestämmande liv, att LSS fortfarande ska stå för bra levnadsvillkor, att vi med FN ska ses som kompletta människor med samma rättigheter och skyldigheter som normater, ha samma tillgång att nyttja vårt svenska samhälle och ja ni vet resten.”

Eddie Wheeler höll ett tal under manifestationen i Göteborg.
Maj Karlsson från Vänsterpartiet, var en av de personer som kom och visade den personliga assistansen sitt stöd.
Från Synskadades riksförbund slog man ett slag för Färdtjänsten, viktigt för friheten när det är svårt att använda kollektivtrafik.
Deltagare på demonstrationen.

Relaterade poster

Årets nio stipendiater är utsedda!

Nyhet

Styrelsen för Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har nu efter diskussion och genomgång av inkomna ansökningar utsett nio stipendiater. Vi gratulerar Roberto Petterson, Erik Josefsson, Per-Åke Isaksson, Poja Rahmani, Anita Josefsson, Luciano Pettersson, Lena Ericson, Cecilia Bostrand och Elias Magnusson som får dela på totalt 54 000 kronor!

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer

CP-fria zoner i Göteborg

Nyhet

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom har en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan klistrats över med kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen står förstås GIL. Vi gillar att med provokativa medel skapa debatt kring frågor som rör funktionsnedsatta. Nu har vi gjort det igen!

Läs mer

Stört Folk & Störd Stark

Nyhet

I maj släpper GIL en folköl och en lager med syfte att förbättra världen. Stört Folk är en uppföljare till den mycket populära och prisbelönta CP-ölen, som lanserades 2013.

Läs mer