Nytt på schemat : Epilepsi

Epilepsi kan uppstå när som helst i livet hos vem som helst. Det kan vara medfött eller en konsekvens av en skada. Det finns minst 60 000 personer i Sverige som har epilepsi. Dessa personer kan ibland under oprovocerade eller kända utlösande förhållanden få epileptiska anfall. Epileptiska anfall börjar alltid mycket plötsligt. De varar från sekunder till minuter och slutar av sig själva. Men... vad ska man göra när någon får ett EP-anfall? Ska man stoppa in något i munnen och kan man verkligen svälja tungan? Frågor som dessa är inte helt ovanliga och på våra två föreläsningar i höst kommer du att få grundläggande kunskaper och svar på tal. Föreläsningen vänder sig särskilt till den som och inte varit i kontakt med EP tidigare och vill känna sig mer trygg i sitt arbete med någon som har epilepsi.
Mor och barn sitter på altanen.

Platserna börjar bokas upp så det är hög tid att komma in med din anmälan. Höstens föreläsningar ges vid två tillfällen den 8 oktober och den 19 november. Klockan 13:00-15:00 på GIL i Göteborg. Föreläsningen hålls av Eva Gustafsson, sjuksköterska i Epilepsiteamet på Neurologmottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Eva har mångårig erfarenhet från neurokirurgi, neurologi samt intensivvård.Mer info och anmälan via länken.

Anfallen kan förekomma olika alltifrån ett eller ett par anfall under hela livet till flera anfall varje dag. Epileptiska anfall orsakas av övergående aktivitet i hjärnans nervceller. Hur det epileptiska anfallet kommer till utryck avgörs av var i hjärnan urladdningen uppstår. Oftast är medvetandet mer eller mindre påverkat under anfallet.

Till utbildningen/föreläsningen.