Karensdag blir karensavdrag

Reglerna för karensdagar ändrades hastigt och lustigt den 1 januari vilket resulterade i att vi fick bygga om Knapptid. Nu är det klart, och enklare än nånsin att registrera sina sjukdagar. Kryssrutorna (ja/nej) är borta, nu fyller du bara i de tider du varit sjuk (under flik 1-14 respektive 15 - och framåt). Karensavdraget görs helt automatiskt.
Bild på en person som ser nöjd ut

Har du redan lagt in sjukdom med karensdag för januari månad behöver du inte ändra någonting, vi justerar så att det blir rätt i slutet av månaden.

Använder du Primass, behöver du inte tänka på det som står här ovan. Där registrerar du bara ”Sjukfrånvaro ordinarie” och ”Sjukfrånvaro jour”.

Har du frågor kring karensavdrag ring din lönehandläggare.

Några konkreta räkneexempel

För dig med tjänstgöringsgrad och månadslön

Karensavdraget är 20% av veckoarbetstiden, med maximalt så många timmar som sjukfrånvaron varat och maximalt 8 tim. Avdrag även för OB för de timmar som är karensavdrag.

Exempel 1
En person med en veckoarbetstid på 40 tim
Dag 1: 5 tim
Dag 2: 5 tim
Sjuk totalt: 10 tim
Karensavdrag 20% av 40 tim = totalt 8 tim

Exempel 2
En person med en veckoarbetstid på 40 tim
Dag 1: 5 tim
Sjuk totalt: 5 tim
Karensavdrag 20% av 40 tim  = 8 tim,  avdraget kan dock inte bli mer än 5 tim

Exempel 3
En person med en veckoarbetstid på 30 tim
Dag 1: 5 tim
Sjuk totalt: 5 tim
Karensavdrag 30 tim*20 % = 6 tim, men avdraget kan inte bli mer än 5 tim

För timanställda

Karensavdrag alla timmar första sjukpasset, dock max 8 timmar. Avdrag även för OB för de timmar som är karensavdrag.

Exempel 1
Dag 1: 3 tim
Karensavdrag 3 tim

Exempel 2
Dag 1: 12 tim
Karensavdrag 8 tim

Max 10 karenstillfällen per rullande 12 månader!

Blir man sjuk igen inom 5 kalenderdagar blir det inget karensavdrag för det nya sjuktillfället!

Relaterade poster

After Work : GIL goes bananas

Event

Välkommen sensommarens första After Work som vibrerar av 80-talet. Känner du igen gruppen Bananrama, favoritdesserten Banana Split och frdagmidaggens Flygande Jacob? Vi lovar en god retrokväll med 80-talsquiz och musik i spelaren. Känn dig fri att forma dresscoden och frissan efter årtiondet leta!

Läs mer

Speedrekrytering i Göteborg måndag 1 april

Event

Berätta för alla underbara i ditt nätverk att vi på GIL erbjuder ett kul och flexibelt jobb. Är du redan assistent och vill jobba mer och lära känna fler assistansberättigade ska du absolut komma för flera av våra arbetsledare söker nya timvikarier, semestervikarier och visstidare. Vi arrangerar i samarbete med Arbetsförmedlingen måndag den 1 april kl 15.00-17.00 en favorit i repris: Rekryteringsdag på GIL! Förra gången vi anordnade rekryteringsdag på GIL så kom hundratals arbetssökande till kontoret. Omkring 40 lediga tjänster erbjöds då till lika många olika assistansberättigade. Denna gång hoppas vi på samma succé!

Läs mer

Uppdaterade policys och belopp för 2019

Nyhet

Hur mycket blev OB-tillägget för i år? Vad är TILT och hur stor buffert behöver man ha? Får man ge assistenten vad som helst som gåva? Finns det några gränser? Hur ska en tänka med friskvården om assistenten bara hunnit jobba två månader i år? Vid vilka lägen utgår solidariska medel? Vi har samlat 9 policys som besvarar dessa frågor och några till i mappen Information & blanketter på Min Sida och i Arbetsledar/Assistenthandböckerna. Där hittar du även Beloppslathunden för 2019. Rubrikerna för vilka områden och vem en policy berör hittar du listade under bilden här på sidan.

Läs mer

Vårens After Work’s & nya utbildningar släppta!

Nyhet

Vi har precis släppt platserna till vårens alla utbildningar och After Work's på hemsidan. Den tryckta versionen av nya utbildningskatalogen landade på kontoret lagom till jul, men har du den inte till hands kan du alltid botanisera i den digitala upplagan och bläddra i kalendern här på hemsidan. Vi har fyllt på ända fram till midsommar.

Läs mer

Advents-assistent-mingel med quiz och fina priser på tre orter

Nyhet

Vi har den stora glädjen att bjuda in hela assistanskollektivet till ett stort myllrande adventsmingel med quiz, glögg, julmust, pepparkakor, lussekatter och supergrymma priser. En vinnare vid varje mingel väljer om priset ska avnjutas på egen hand eller delas på två. Vad sägs om Afternoon Tea på Dorsia, söndagsbrunch på Varbergs kurortshotell eller middag på Meetings för två; eller kanske en honungsmassage, ansiktsbehandling eller manikyr bara för dig själv. Tänk Independent Living men applicerat på prisfilosofin. Vi bestämmer inte vad du upplever som mest njutbart – det gör du!

Läs mer