Livskvalitet, skratt och vardagsbestyr

Under alla år med PA (personlig assistent) har jag naturligtvis upplevt många roliga och dråpliga men även tråkiga situationer. Roliga situationer har jag svårt att dra mig till minnes. Det händer ju roliga saker mer eller mindre dagligen. Det är nog därför jag inte tänker på den dagliga assistansen som något negativt.

Dagarna kantas alltid av glädje och skratt. Trots att jag har PA dygnet runt har jag bara åtta assistenter som har jobbat i flera år hos mig.

Jag anser att en rolig och skrattfylld arbetsmiljö är viktig.

Det pratas ofta om att det måste vara kvalitet i assistansen. När både arbetsledare och assistent skrattar åt samma sak måste det väl stå för kvalitet. Vad har då de assistenter som kan skratta med mig för egenskaper, som jag kan formulera och använda när jag söker till exempel semestervikarier? Humoristiska, uppmärksamma, respektfulla (de får inte skratta åt mig) och naturligt glada optimister.

Men mycket beror nog på mig och att jag har lärt mig att tänka annorlunda. När jag gör något och på mitt eget sätt är det alltid med andras händer. Behöver jag lämna anvisningar är de oftast korta.

När jag beundrar något jag har gjort, till exempel en blomdekoration, kan jag numera låta bli att tänka på att jag egentligen inte kan göra någonting själv. Jag kan inte ge katterna mat, inte ens klia eller kela med dem, inte sätta på tv:n själv, diska eller någonting annat. Men ändå stämmer den beskrivningen inte alls. Jag gör ju allt jag vill och dessutom på mitt sätt.

Tänk att jag efter 20 år med personlig assistent inte längre reflekterar över att det faktiskt inte är jag och mina händer som utför handlingarna i min vardag. Det måste verkligen vara ett väldigt bra resultat av vår ideologi om ett Independent Living. Ett självbestämt liv med personliga assistenter är faktiskt helt genomförbart!

Ulrika

Relaterade poster

Årets nio stipendiater är utsedda!

Nyhet

Styrelsen för Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har nu efter diskussion och genomgång av inkomna ansökningar utsett nio stipendiater. Vi gratulerar Roberto Petterson, Erik Josefsson, Per-Åke Isaksson, Poja Rahmani, Anita Josefsson, Luciano Pettersson, Lena Ericson, Cecilia Bostrand och Elias Magnusson som får dela på totalt 54 000 kronor!

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer

Sök stipendium från stiftelsen till Rolf Bergfors minne

Nyhet

Hoppla! Nu är det dags att börja fila på ansökningen för 2019 års stipendier för den som vill bli miljonär och tycker att spel på hästar känns lite osäkert. Har du en idé eller ett projekt som behöver finansiering så kan du chans på en slant. Formulera dina tankar och visioner och skicka in dem till oss. En hel miljon blir det inte, men kanske vi kan bidra till att just du eller din kompis får chansen att förverkliga någon del av din dröm. Du kan också nominera en eldsjäl som du tycker borde belönas för en bra insats för att främja exempelvis full delaktighet.

Läs mer

Skrattretande enkelt att byta till GIL

Nyhet

Har du funderat på att byta assistansbolag eller slogs du just av tanken kanske? Har du vänner, släktingar, kollegor, bekanta som skulle få det bättre med oss i GIL och som du tror skulle gynnas av ett byte. Då ska du så klart berätta för dem att det inte är så knivigt att byta eller komma ny till GIL. Faktum är att det är fasligt lätt och enkelt att byta till GIL som assistansanordnare. Vi sköter nämligen (nästan) allt.

Läs mer

Sista ansökningsdatum den 31 mars!

Event

Sitter du och filar på en ansökan om ett stipendium från Rolf Bergfors Stiftelse så börjar det bli bråda tider. Du vet väl att du har chans på en rätt stor slant till en idé eller ett projekt som behöver finansiering om du formulerar dina tankar och visioner och skickar in dem till oss. En hel miljon blir det inte, men kanske vi kan bidra till att just du eller din kompis får chansen att förverkliga någon del av din dröm. Du kan också nominera en eldsjäl som du tycker borde belönas för en bra insats för att främja exempelvis full delaktighet.

Läs mer