Ett bitterljuvts semesterminne 

Vi bor i ett jättehärligt land där alla förväntas ta en välbehövlig ledighet varje år. Alla har till och med rätt att få fyra veckors sammanhängande ledighet under de tre sommarmånaderna. Vissa delar av Sverige måste på grund av det semesterstänga i juli månad. Men hur är det för oss funkisar?
BIld på Ulrika på terassen framför terassodlingarna

Naturligtvis gäller samma semesterlagar också för oss. Om vi inte arbetar eller studerar kanske vi till och med är chefer över all vår tid. Men vi måste nog också försöka ta semester. Alla behöver lite omväxling och avkoppling. Även funkisar.

Tänk att börja sommarplaneringen med bara positiva drömmar om semestermålet. Bestäm dig för att behålla den bilden framför dig hela tiden medan du planerar. Det behöver du.

Den bästa delen av semesterresan tycker jag är när allt befinner sig i drömstadiet. Innan pengar och realiteter har börjat nagga i kanterna. Med dem blir det ju betydligt färre alternativ kvar att drömma om, då många resmål inte är förenliga med permobil. Lite av mitt resehumör har försvunnit reda där.

Parallellt med bestyren om transport och boende, måste man börja tänka på assistanssituationen också. Hur många assistenter behöver jag ha med mig? Hur ska jag schemalägga dem? Vilka ska vara i reserv hemma? Tankarna med olika scenarier och alternativ till handling far runt i huvudet.

Två saker står i centrum hela tiden, pengar och assistenter, och jag tycker faktiskt att assistentsituationen är den svåraste.

För många år sedan, när jag var nästan ny arbetsledare, var jag och min sambo på Mallorca med assistenter i två veckor. Jag hade lagt mina assistenters arbetspass så att de jobbade i en hel vecka var, det vill säga vara tillgängliga och beredda att arbeta sina arbetspass under 7 dagar vardera.

Men så blev det inte!!!

Assistenten som skulle jobba den första veckan tyckte det var så spännande att komma utomlands så att hen tillbringade de första dagarna helt på egen hand. Lösningen på problemet blev att jag fick klara mig med att ”dela” assistent med min sambo. Hen var en flexibel och kompetent assistent och kunde tack och lov ge service till två arbetsledare på ett bra sätt samtidigt! Och vi fick se Mallorca.

Denna erfarenhet blev både den första och största lärdomen och har blivit en princip: att aldrig vara beroende av endast en assistent.

Ulrika

Relaterade poster

Sommarquiz med grönt tema

Nyhet

Vill du grilla dina assistenter, släktingar, familjen och/eller vännerna en lite gråmulen dag? Eller bara få ett rent förnuftsskäl för att utse en vinnare och bjuda på jordgubbar och tårta (win-win!) så kan du ju alltid utmana dem med vår quiz. Frågorna är de samma som vi hade på utflykten i Slottskogen i slutet av maj. God lek eller tävlan! Läs upp dem från skärmen eller ladda ner bilderna och de rätta svaren.

Läs mer

Hallandsträff på Laxbutiken

Event

Onsdag den 30 maj bjuder vi in till den årliga träffen på Laxbutiken i Heberg! Du träffar Anna, Anders och delar av styrelsen under gemytliga former. Det blir en favorit i repris som börjar med 90 minuters information, innan vi klockan 17:00 serveras en trerätters middag.

Läs mer

Uppdaterade policys och belopp för 2018

Nyhet

Får en ge assistenten vad som helst som gåva? Är det någon skillnad på bonus och gratifikation, och hur mycket brukar man ge? Finns det några gränser? Hur ska en tänka med friskvården om assistenten bara hunnit jobba två månader i år? Vid vilka lägen utgår solidariska medel? Vi har samlat 9 policys som besvarar dessa frågor och några till i mappen Information & blanketter på Min Sida och i Arbetsledar/Assistenthandböckerna. Där hittar du även Beloppslathunden för 2018. Rubrikerna för vilka områden och vem en policy berör hittar du listade under bilden här på sidan.

Läs mer

Uddevallaträff på Benders

Event

GIL:are norröver! Välkommen på en halvdagskonferens måndag den 4 juni med Helén, Anders och delar av styrelsen. Under gemytliga former får du inblick i verksamheten på alla nivåer. Eftermiddagen börjar kl 15:30 med 90 minuters information, innan vi slår oss ner till bords för en gemensam trerätters middag klockan 17:00.

Läs mer

Fotbolls-VM med GIL

Event

Den 18 juni är det dags för Sverige att visa på vinnarskalle när det är deras tur att kliva in på de ryska VM-arenorna. Vi tror naturligtvis på världsmästarklass när Sverige möter Sydkorea. Matchen börjar kl. 14:00, samling i loungen utanför CP-salen kl.13:30 för att jobba upp stämningen inför avspark. 

Läs mer