Ett bitterljuvts semesterminne 

Vi bor i ett jättehärligt land där alla förväntas ta en välbehövlig ledighet varje år. Alla har till och med rätt att få fyra veckors sammanhängande ledighet under de tre sommarmånaderna. Vissa delar av Sverige måste på grund av det semesterstänga i juli månad. Men hur är det för oss funkisar?
BIld på Ulrika på terassen framför terassodlingarna

Naturligtvis gäller samma semesterlagar också för oss. Om vi inte arbetar eller studerar kanske vi till och med är chefer över all vår tid. Men vi måste nog också försöka ta semester. Alla behöver lite omväxling och avkoppling. Även funkisar.

Tänk att börja sommarplaneringen med bara positiva drömmar om semestermålet. Bestäm dig för att behålla den bilden framför dig hela tiden medan du planerar. Det behöver du.

Den bästa delen av semesterresan tycker jag är när allt befinner sig i drömstadiet. Innan pengar och realiteter har börjat nagga i kanterna. Med dem blir det ju betydligt färre alternativ kvar att drömma om, då många resmål inte är förenliga med permobil. Lite av mitt resehumör har försvunnit reda där.

Parallellt med bestyren om transport och boende, måste man börja tänka på assistanssituationen också. Hur många assistenter behöver jag ha med mig? Hur ska jag schemalägga dem? Vilka ska vara i reserv hemma? Tankarna med olika scenarier och alternativ till handling far runt i huvudet.

Två saker står i centrum hela tiden, pengar och assistenter, och jag tycker faktiskt att assistentsituationen är den svåraste.

För många år sedan, när jag var nästan ny arbetsledare, var jag och min sambo på Mallorca med assistenter i två veckor. Jag hade lagt mina assistenters arbetspass så att de jobbade i en hel vecka var, det vill säga vara tillgängliga och beredda att arbeta sina arbetspass under 7 dagar vardera.

Men så blev det inte!!!

Assistenten som skulle jobba den första veckan tyckte det var så spännande att komma utomlands så att hen tillbringade de första dagarna helt på egen hand. Lösningen på problemet blev att jag fick klara mig med att ”dela” assistent med min sambo. Hen var en flexibel och kompetent assistent och kunde tack och lov ge service till två arbetsledare på ett bra sätt samtidigt! Och vi fick se Mallorca.

Denna erfarenhet blev både den första och största lärdomen och har blivit en princip: att aldrig vara beroende av endast en assistent.

Ulrika

Relaterade poster

After Work : Spelkväll & Vernissage med konst av Carl-Otto Candow och Inger Jacobsen

Event

Arbetsledare, assistansberättigad eller assistent? Alla är välkomna till höstens bästa sitta-inne-kväll onsdag den 17 oktober kontoret förvandlas till konstgalleri och spelhåla. Vi plockar fram brädspelen, kortspelen och laddar Playstation 4. Kom med och sök den försvunna diamanten, ta ett parti hederlig poker, lös en mordgåta, spela gamla fina "Finns i sjön", dra järnväg med "Ticket to Ride", hitta de rätta orden i "Wow" eller slå ut din assistent i "Fia med knuff". Eller varför inte prova vårt eget spel "Vad duktig du är"?

Läs mer

Höstbowling i Varberg

Event

Onsdag den 10 oktober är det dags för våra assistansberättigade i Halland att utmana varandra i årets upplaga av höstbowlingen på Bruket i Varberg. Slå en strike mot Anders Westgerd eller Anna Gustavsson eller bara kom för det gôttiga hängets skull .

Läs mer

Medlemskväll med ölprovning & diskussion om stadgeändring

Event

Är du medlem i kooperativet GIL:s förening? Om svaret är ja så är du varminnerligt välkommen på höstens första medlemskväll onsdag den 19 september. Lär känna dina med-medlemmar, prova en Retard Beer och lär dig mer om öl under kvällens ölprovning som gästas av någon av bryggarna från Beersmiths (som gör Retard Beer). Vi diskuterar även §4 i våra stadgar om medlemskap i GIL (se nedan) vilken vi ska rösta om på en extra årsstämma i november. Vi bjuder också på något gott att äta.

Läs mer

Sommarquiz med grönt tema

Nyhet

Vill du grilla dina assistenter, släktingar, familjen och/eller vännerna en lite gråmulen dag? Eller bara få ett rent förnuftsskäl för att utse en vinnare och bjuda på jordgubbar och tårta (win-win!) så kan du ju alltid utmana dem med vår quiz. Frågorna är de samma som vi hade på utflykten i Slottskogen i slutet av maj. God lek eller tävlan! Läs upp dem från skärmen eller ladda ner bilderna och de rätta svaren.

Läs mer

Hallandsträff på Laxbutiken

Event

Onsdag den 30 maj bjuder vi in till den årliga träffen på Laxbutiken i Heberg! Du träffar Anna, Anders och delar av styrelsen under gemytliga former. Det blir en favorit i repris som börjar med 90 minuters information, innan vi klockan 17:00 serveras en trerätters middag.

Läs mer