Ett bitterljuvts semesterminne 

Vi bor i ett jättehärligt land där alla förväntas ta en välbehövlig ledighet varje år. Alla har till och med rätt att få fyra veckors sammanhängande ledighet under de tre sommarmånaderna. Vissa delar av Sverige måste på grund av det semesterstänga i juli månad. Men hur är det för oss funkisar?
BIld på Ulrika på terassen framför terassodlingarna

Naturligtvis gäller samma semesterlagar också för oss. Om vi inte arbetar eller studerar kanske vi till och med är chefer över all vår tid. Men vi måste nog också försöka ta semester. Alla behöver lite omväxling och avkoppling. Även funkisar.

Tänk att börja sommarplaneringen med bara positiva drömmar om semestermålet. Bestäm dig för att behålla den bilden framför dig hela tiden medan du planerar. Det behöver du.

Den bästa delen av semesterresan tycker jag är när allt befinner sig i drömstadiet. Innan pengar och realiteter har börjat nagga i kanterna. Med dem blir det ju betydligt färre alternativ kvar att drömma om, då många resmål inte är förenliga med permobil. Lite av mitt resehumör har försvunnit reda där.

Parallellt med bestyren om transport och boende, måste man börja tänka på assistanssituationen också. Hur många assistenter behöver jag ha med mig? Hur ska jag schemalägga dem? Vilka ska vara i reserv hemma? Tankarna med olika scenarier och alternativ till handling far runt i huvudet.

Två saker står i centrum hela tiden, pengar och assistenter, och jag tycker faktiskt att assistentsituationen är den svåraste.

För många år sedan, när jag var nästan ny arbetsledare, var jag och min sambo på Mallorca med assistenter i två veckor. Jag hade lagt mina assistenters arbetspass så att de jobbade i en hel vecka var, det vill säga vara tillgängliga och beredda att arbeta sina arbetspass under 7 dagar vardera.

Men så blev det inte!!!

Assistenten som skulle jobba den första veckan tyckte det var så spännande att komma utomlands så att hen tillbringade de första dagarna helt på egen hand. Lösningen på problemet blev att jag fick klara mig med att ”dela” assistent med min sambo. Hen var en flexibel och kompetent assistent och kunde tack och lov ge service till två arbetsledare på ett bra sätt samtidigt! Och vi fick se Mallorca.

Denna erfarenhet blev både den första och största lärdomen och har blivit en princip: att aldrig vara beroende av endast en assistent.

Ulrika

Relaterade poster

Ta med en vän till GIL

Nyhet

Vi arrangerar mängder av aktiviteter på GIL; magiska aftnar, brädspelskvällar, pyssel, bowling, quiz och filmvisningar, ölprovning, pizzahäng och pingisturneringar. Nu öppnar vi för fler. Om du har en vän med assistans som har lust att komma med på någon av våra aktiviteter, så är ni båda välkomna! Ett bra sätt att lära känna oss och andra och ha lite kul, minst två flugor i en smäll! Gäller i mån av plats, glöm inte att anmäla!

Läs mer

Decenniets bästa fest när GIL fyller 30 år!!

Event

Den 27 april smäller det! Då firar vi det faktum att GIL inte bara överlever alla indragningar, påtryckningar och politiska girar; vi står starkare än någonsin och det ska firas med besked. I 30 år har vi stått pall och fortsätter att med fast hand hålla fanan högt! Uppdraget att bära oss genom kvällen har gått till Sveriges bästa underhållare Stefan Odelberg med husband och Improverket från 2Lång. Frampå nattkröken blir det dans, karaoke och DJ. Ett oemotståndligt löfte om humor, action, magi, show, sång, skratt och spänning alltså. Och så en trerätters middag och gott att dricka på det då förstås!

Läs mer

Speedrekrytering i Göteborg måndag 1 april

Event

Berätta för alla underbara i ditt nätverk att vi på GIL erbjuder ett kul och flexibelt jobb. Är du redan assistent och vill jobba mer och lära känna fler assistansberättigade ska du absolut komma för flera av våra arbetsledare söker nya timvikarier, semestervikarier och visstidare. Vi arrangerar i samarbete med Arbetsförmedlingen måndag den 1 april kl 15.00-17.00 en favorit i repris: Rekryteringsdag på GIL! Förra gången vi anordnade rekryteringsdag på GIL så kom hundratals arbetssökande till kontoret. Omkring 40 lediga tjänster erbjöds då till lika många olika assistansberättigade. Denna gång hoppas vi på samma succé!

Läs mer

Uppdaterade policys och belopp för 2019

Nyhet

Hur mycket blev OB-tillägget för i år? Vad är TILT och hur stor buffert behöver man ha? Får man ge assistenten vad som helst som gåva? Finns det några gränser? Hur ska en tänka med friskvården om assistenten bara hunnit jobba två månader i år? Vid vilka lägen utgår solidariska medel? Vi har samlat 9 policys som besvarar dessa frågor och några till i mappen Information & blanketter på Min Sida och i Arbetsledar/Assistenthandböckerna. Där hittar du även Beloppslathunden för 2019. Rubrikerna för vilka områden och vem en policy berör hittar du listade under bilden här på sidan.

Läs mer

Slink in på en semla med GIL

Nyhet

Vi sätter på kaffe och te och bunkrar upp med semlor i Göteborg och Uddevalla! För visst kan en behöva både sött sällskap och fett umgänge när det blåser kallt och snål där ute. Det blir semlor i Uddevalla den 4/3 och i Göteborg på självaste fettisdagen den 5/3. I Varberg saltar vi gemenskapen och flyttar fram den till den 3 april. Välkommen!

Läs mer