Ett bitterljuvts semesterminne 

Vi bor i ett jättehärligt land där alla förväntas ta en välbehövlig ledighet varje år. Alla har till och med rätt att få fyra veckors sammanhängande ledighet under de tre sommarmånaderna. Vissa delar av Sverige måste på grund av det semesterstänga i juli månad. Men hur är det för oss funkisar?
BIld på Ulrika på terassen framför terassodlingarna

Naturligtvis gäller samma semesterlagar också för oss. Om vi inte arbetar eller studerar kanske vi till och med är chefer över all vår tid. Men vi måste nog också försöka ta semester. Alla behöver lite omväxling och avkoppling. Även funkisar.

Tänk att börja sommarplaneringen med bara positiva drömmar om semestermålet. Bestäm dig för att behålla den bilden framför dig hela tiden medan du planerar. Det behöver du.

Den bästa delen av semesterresan tycker jag är när allt befinner sig i drömstadiet. Innan pengar och realiteter har börjat nagga i kanterna. Med dem blir det ju betydligt färre alternativ kvar att drömma om, då många resmål inte är förenliga med permobil. Lite av mitt resehumör har försvunnit reda där.

Parallellt med bestyren om transport och boende, måste man börja tänka på assistanssituationen också. Hur många assistenter behöver jag ha med mig? Hur ska jag schemalägga dem? Vilka ska vara i reserv hemma? Tankarna med olika scenarier och alternativ till handling far runt i huvudet.

Två saker står i centrum hela tiden, pengar och assistenter, och jag tycker faktiskt att assistentsituationen är den svåraste.

För många år sedan, när jag var nästan ny arbetsledare, var jag och min sambo på Mallorca med assistenter i två veckor. Jag hade lagt mina assistenters arbetspass så att de jobbade i en hel vecka var, det vill säga vara tillgängliga och beredda att arbeta sina arbetspass under 7 dagar vardera.

Men så blev det inte!!!

Assistenten som skulle jobba den första veckan tyckte det var så spännande att komma utomlands så att hen tillbringade de första dagarna helt på egen hand. Lösningen på problemet blev att jag fick klara mig med att ”dela” assistent med min sambo. Hen var en flexibel och kompetent assistent och kunde tack och lov ge service till två arbetsledare på ett bra sätt samtidigt! Och vi fick se Mallorca.

Denna erfarenhet blev både den första och största lärdomen och har blivit en princip: att aldrig vara beroende av endast en assistent.

Ulrika

Relaterade poster

After Work : Julgott, julpyssel & julquiz

Event

Säsongens sista After Work inträffar kvällen för lucia och doftar jul och prasslar papper. Vi pysslar, klipper och klistrar, dricker varm glögg, äter pepparkakor med eller utan ädelost, och dukar upp en massa julgodis i vår fina entré.

Läs mer

Höstbowling i Varberg

Event

Onsdag den 10 oktober är det dags för våra assistansberättigade i Halland att utmana varandra i årets upplaga av höstbowlingen på Bruket i Varberg. Slå en strike mot Anders Westgerd eller Anna Gustavsson eller bara kom för det gôttiga hängets skull .

Läs mer

Julbord i Uddevalla

Event

Dagen efter lucia bjuder vi in till gemensamt julbord för våra assistansberättigade uppöver. VI ses på fina Kärranäs restaurang på Benders i år igen. Med vid vy över fjorden serveras vi ett storslaget julbord med både klassiker, ett rikt utbud av sill och söta gotter.

Läs mer

Julbord i Varberg

Event

Julbordet i Halland serveras i år på Västerports Kök i Varbergs hamn. Där välkomnar vi till ett ombonat rikt julbord med halländska delikatesser och nya överraskningar på buffén signerat kökschefen och krögaren Joakim Majkvist. Efterrättsbuffén varierar varje kväll, men kan bestå av mumsigheter som ris á la malta med saftsås, saffranspannacotta, saffransmousse, lingon- och pepparkakscheesecake, Xmas-cookies, skumtomte-mousse, kladdkaka på vitchoklad och saffran.

Läs mer

Julbord i Göteborg

Event

Nu är julbordet fullbokat! Julbordet i Göteborg har flyttat lite inåt landet och dukas i år upp på Råda Rum i Mölnlycke. Där utlovas ett hemlagat gemytligt julbord där Fredriks sillinläggningar samsas med Bassems hemlig recept på Jansson. Maten serveras med kärlek. Det stämningsfulla luciatåget vi vant oss vid, med elever från Nordhems musikklasser, följer med oss till Råda Rum.

Läs mer