CP-fria zoner i Göteborg

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom har en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan klistrats över med kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen står förstås GIL. Vi gillar att med provokativa medel skapa debatt kring frågor som rör funktionsnedsatta. Nu har vi gjort det igen!
Vy över Göteborg

– Vi vill förmedla känslan av hur vi upplever staden. För oss med begränsad rörlighet finns det flera stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt. Faktum är att ca 70 % av svenska innerstäder är otillgängliga för personer med funktionsnedsättningar och det stänger ute oss från en stor del av stadsrummet, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Platsen och tidpunkten för aktionen är ingen slump. På Järntorget pågår slutspurten inför EU-valet för fullt och Haga är en av Göteborgs sämst anpassade stadsdelar. Syftet med aktionen är att få kommunen att göra staden mer tillgänglig, men även att få allmänheten att tänka mer kring tillgänglighetsfrågor i vardagen.

Anders har ersätt Göteborgs Stads kartor med sina egna, som visar stadens CP-fria zoner.

En stad där vissa inte får tillträde

— Nästa år beräknar EU att 20 %  av befolkningen i hela unionen kommer ha en funktionsnedsättning. Inför valet vill vi påminna om att tillgänglighet angår väldigt många och att vem som helst kan bli funktionsnedsatt. Jag är själv ett levande exempel på det, och Göteborg har stora tillgänglighetsproblem. Effekten blir en stad som är till för en viss grupp medan andra inte får tillträde, förklarar Anders.

Förutom aktionen på stan har GIL även gjort en animerad film på samma tema som kan ses på GIL:s webbplats och sociala medier. Även i filmen riktas en extra känga mot stadsdelen Haga.

– Filmen beskriver hur du snabbast tar dig till Haga om du möter ett CP på stan. Göteborgs stad älskar att skryta för turister om fina Haga. Tyvärr är det i princip omöjligt att ta sig fram för många av stadens egna invånare. Därför kvalificerar sig Haga som en av Göteborgs största ”CP-fria zoner”, berättar Anders.

Du kan följa aktionen på instagramkontot @cpfriazoner och läsa mer på cpfriazoner.se. Där kan du även skriva under ett uppror för tillgänglighet i Göteborg som skickas direkt till lokala politiker.

Detta har GIL gjort under aktionen:

  • Bytt ut allmänna turistkartor mot egna kartor över alla Göteborgs CP-fria zoner.
  • Sprejat överstrukna handikappsymboler på gatorna i och runt stadsdelen Haga.
  • Satt upp affischer och kartor på valda platser i stan.
  • Skickat hem information om Göteborgs CP-fria zoner till hushåll i Göteborg.
  • Gjort en animerad film på temat CP-fria zoner
  • Skapat cpfriazoner.se – en sajt där man kan skriva under ett upprop och skicka direkt till kommunen.

Fakta om tillgänglighet:

  • 2020 kommer 1 av 5 EU-medborgare att ha någon form av funktionsnedsättning. Det är 120 miljoner människor.
  • Befolkningen blir allt äldre och behovet av universell design blir ständigt större.
  • 4 av 5 EU-medborgare bor nu i städer.
  • Enligt FN-konventionen ska personer med funktionsnedsättning ha tillgång till den fysiska miljön, transporter, information och kommunikation på lika villkor som andra.

Relaterade poster

Fuckers who function

Kampanj

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister. Men varje dag hamnar vi i skuggan av vår funktionsvariation. Vi antas vara en generisk grupp, utan personligheter, intressen eller drömmar - att vi alla är snälla, lite dumma och hjälplösa. Detta kallar vi för den fördomsfulla snällheten. 

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

Årets nio stipendiater är utsedda!

Nyhet

Styrelsen för Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har nu efter diskussion och genomgång av inkomna ansökningar utsett nio stipendiater. Vi gratulerar Roberto Petterson, Erik Josefsson, Per-Åke Isaksson, Poja Rahmani, Anita Josefsson, Luciano Pettersson, Lena Ericson, Cecilia Bostrand och Elias Magnusson som får dela på totalt 54 000 kronor!

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer