Anders Westgerd krönika : Visst är livet underbart

Ena stunden CP, mongo, efterbliven, andra stunden hyllad inspirationskälla och superhjälte. Kasten är tvära. Det gäller att hänga med. Inte sällan ses vi med funktionsnedsättningar som lite korkade och i behov av omsorg.
Bild på Anders Westgerd

Många tycks ha ett uppdämt behov av att gulla med oss eller se oss som barn, utsätta oss för fördomsfull snällhet. Klena ambitioner på livet brukar vi också tillskrivas. Att vi skulle komma på tanken att vilja röra oss i andra offentliga rum och publika sammanhang än de vårdande och medicinska, verkar förbluffa. Jag menar, jag är som de flesta, tar gärna en öl i solen eller vill testa den nya hippa krogen som nyss fått några stjärnor i en guide. Men de där ställena är ofta reserverade för andra än mig. Att bara obemärkt glida in och blanda sig med mängden är inte alla förunnat. De flesta reflekterar inte över hur otillgängligt samhället är och hur svårt det är att leva som alla andra. Förrän det smäller i det egna livet.

Låter jag bitter? Har du hört den där om att varje bergstopp går att bestiga bara du fortsätter att klättra? Skitprat. Villvi verkligen ha ett samhälle där alla är lika mycket värda och ömsesidig respekt råder, måste vi våga se att alla inte är klättrare och att det finns bergstoppar som är ointagliga.Visst har vi ett individuellt ansvar för det egna livet, men när samhällsstrukturerna inte möjliggör förutsättningar som inbegriper alla, utan bygger in hinder, då får några stå kvar nere på marken och ser de andra ge sig av uppåt.

Vi får inte godta hinder, tiga eller bli figurer som bara ses mot bakgrund av en handikappkontext. Långfingret är nödvändigt. Stoltheten måste återtas.

I GIL är vi socialpolitiskt aktiva, vi vill förändra och förvandla. Främst genom kaxiga aktioner, bomber laddade med provokation och humor i syfte att sudda ut gränserna i samhället. Det otillgängliga samhället, någons förlorade integritet, en orättvis behandling eller ett otrevligt bemötande är sånt som engagerar oss. Vi ska ta plats och synas. Ingen ska leva undangömd eller begränsas till särskilt anvisade platser.

Historien visar att varaktig förändring inte uppkommer genom att vara foglig och snäll. Vi diskuterar gärna mer civiliserat, men först måste frågorna få en permanent plats på agendan. Det har de inte idag. Därför behövs våra aktioner. De engagerar och berör, lyfter frågan ur handikapp-och-omsorgsträsket och gör att vi framstår som helt vanliga människor.

Dialog och diskussion viktigt, allt arbete för framåt. De flesta instämmer i att vi ska ha ett samhälle där alla har lika värde. Det är därför riktigt efterblivet att människor med funktionsnedsättning ofta undantas från möjligheten att leva som andra!

På GIL vill vi hacka oss in i det dagliga, mediala samtalet genom våra aktioner, få frågor om assistans, tillgänglighet och bemötande att uppmärksammas bredare. På samma sätt som jämlikhet och miljö idag finns med på alla agendor vill vi se funkisfrågorna integreras i alla andra frågor, inte som ett särintresse.

Så gör vi. Hur gör du?

Anders Westgerd
verksamhetsledare på Göteborgskooperativet för Independent Living

Publicerad 18 maj 2018 i Personskadeförbundet RTP:s medlemstidning Liv 2-18

Relaterade poster

Rör inte min assistans!

Nyhet

Den 3 december var det Internationella Funktionshinderdagen. Då anordnas en rikstäckande manifestation för LSS och den personliga assistansen. I Göteborg samlades vi på Järntorget för att visa motstånd mot nedskärningar och hårdare tolkningar av lagen.

Läs mer

47 nedslag i media under året så här långt

Nyhet

Många oroar sig dagligen för hur LSS och den personliga assistansen ska utvecklas. I GIL driver vi ett flerhövdat engagerat påverkansarbete, bland gräsrötter, makthavare och vanligt folk på stan. Allt i syfte att jämlikhet och medinflytande ska stå högt på den samhälleliga agendan. I skrivande stund har vi gjort 47 mediala nedslag, nationellt och internationellt. Du hittar dem alla längre ner i texten.

Läs mer

Said by retards

Kampanj

Go down for English ↓
De flesta instämmer i att vi vill ha ett samhälle där alla är lika mycket värda och respekterar varandra. Det är därför riktigt efterblivet att människor med funktionsnedsättning ofta undantas från möjligheten att leva som andra på grund av exempelvis otillgänglighet, fördomar, sjaskigt bemötande och fördomsfull snällhet. Det vill vi snacka om i vår senaste kampanj Said by retards.

Läs mer