Anders Westgerd krönika : Visst är livet underbart

Ena stunden CP, mongo, efterbliven, andra stunden hyllad inspirationskälla och superhjälte. Kasten är tvära. Det gäller att hänga med. Inte sällan ses vi med funktionsnedsättningar som lite korkade och i behov av omsorg.
Bild på Anders Westgerd

Många tycks ha ett uppdämt behov av att gulla med oss eller se oss som barn, utsätta oss för fördomsfull snällhet. Klena ambitioner på livet brukar vi också tillskrivas. Att vi skulle komma på tanken att vilja röra oss i andra offentliga rum och publika sammanhang än de vårdande och medicinska, verkar förbluffa. Jag menar, jag är som de flesta, tar gärna en öl i solen eller vill testa den nya hippa krogen som nyss fått några stjärnor i en guide. Men de där ställena är ofta reserverade för andra än mig. Att bara obemärkt glida in och blanda sig med mängden är inte alla förunnat. De flesta reflekterar inte över hur otillgängligt samhället är och hur svårt det är att leva som alla andra. Förrän det smäller i det egna livet.

Låter jag bitter? Har du hört den där om att varje bergstopp går att bestiga bara du fortsätter att klättra? Skitprat. Villvi verkligen ha ett samhälle där alla är lika mycket värda och ömsesidig respekt råder, måste vi våga se att alla inte är klättrare och att det finns bergstoppar som är ointagliga.Visst har vi ett individuellt ansvar för det egna livet, men när samhällsstrukturerna inte möjliggör förutsättningar som inbegriper alla, utan bygger in hinder, då får några stå kvar nere på marken och ser de andra ge sig av uppåt.

Vi får inte godta hinder, tiga eller bli figurer som bara ses mot bakgrund av en handikappkontext. Långfingret är nödvändigt. Stoltheten måste återtas.

I GIL är vi socialpolitiskt aktiva, vi vill förändra och förvandla. Främst genom kaxiga aktioner, bomber laddade med provokation och humor i syfte att sudda ut gränserna i samhället. Det otillgängliga samhället, någons förlorade integritet, en orättvis behandling eller ett otrevligt bemötande är sånt som engagerar oss. Vi ska ta plats och synas. Ingen ska leva undangömd eller begränsas till särskilt anvisade platser.

Historien visar att varaktig förändring inte uppkommer genom att vara foglig och snäll. Vi diskuterar gärna mer civiliserat, men först måste frågorna få en permanent plats på agendan. Det har de inte idag. Därför behövs våra aktioner. De engagerar och berör, lyfter frågan ur handikapp-och-omsorgsträsket och gör att vi framstår som helt vanliga människor.

Dialog och diskussion viktigt, allt arbete för framåt. De flesta instämmer i att vi ska ha ett samhälle där alla har lika värde. Det är därför riktigt efterblivet att människor med funktionsnedsättning ofta undantas från möjligheten att leva som andra!

På GIL vill vi hacka oss in i det dagliga, mediala samtalet genom våra aktioner, få frågor om assistans, tillgänglighet och bemötande att uppmärksammas bredare. På samma sätt som jämlikhet och miljö idag finns med på alla agendor vill vi se funkisfrågorna integreras i alla andra frågor, inte som ett särintresse.

Så gör vi. Hur gör du?

Anders Westgerd
verksamhetsledare på Göteborgskooperativet för Independent Living

Publicerad 18 maj 2018 i Personskadeförbundet RTP:s medlemstidning Liv 2-18

Relaterade poster

Stört Folk & Störd Stark

Nyhet

I maj släpper GIL en folköl och en lager med syfte att förbättra världen. Stört Folk är en  uppföljare till den mycket populära och prisbelönta CP-ölen, som lanserades 2013.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer

Sök stipendium från stiftelsen till Rolf Bergfors minne

Nyhet

Hoppla! Nu är det dags att börja fila på ansökningen för 2019 års stipendier för den som vill bli miljonär och tycker att spel på hästar känns lite osäkert. Har du en idé eller ett projekt som behöver finansiering så kan du chans på en slant. Formulera dina tankar och visioner och skicka in dem till oss. En hel miljon blir det inte, men kanske vi kan bidra till att just du eller din kompis får chansen att förverkliga någon del av din dröm. Du kan också nominera en eldsjäl som du tycker borde belönas för en bra insats för att främja exempelvis full delaktighet.

Läs mer

Rör inte min assistans!

Nyhet

Den 3 december var det Internationella Funktionshinderdagen. Då anordnas en rikstäckande manifestation för LSS och den personliga assistansen. I Göteborg samlades vi på Järntorget för att visa motstånd mot nedskärningar och hårdare tolkningar av lagen.

Läs mer