kulsmart förändringsarbete i långfinger-style

Kampanjer

Varför gör GIL knasiga kampanjer?

GIL arbetar aktivt socialpolitiskt för att förändra och förvandla. Ett otillgängligt samhälle, en förlorad integritet, en orättvis behandling eller ett otrevligt bemötande är allt sådant som engagerar oss. Man kan fråga sig varför vi är så obstinata, gör så konstiga grejor och väsnas på ett ibland inte helt slätstruket sätt?

Har du hört den där om att varje bergstopp går att bestiga bara du fortsätter att klättra? Skitprat. Vill vi ha ett samhälle där alla är lika mycket värda och ömsesidig respekt råder, måste vi våga se att alla inte är klättrare. Visst har vi ett individuellt ansvar för det egna livet, men när samhällsstrukturerna inte möjliggör förutsättningar som inbegriper alla, utan bygger in hinder, då får några stå kvar nere på marken och se de andra ge sig av uppåt.

HISTORIEN VISAR ATT VARAKTIG FÖRÄNDRING INTE KOMMER UR FOGLIGHET

I GIL är vi och har alltid varit socialpolitiskt aktiva – vi vill förändra och förbättra. För att få uppmärksamhet för våra frågor, som generellt anses “osexiga” och som de flesta helst undviker helt, så genomför vi kaxiga aktioner och bomber laddade med provokation och humor i syfte att sudda ut gränserna i samhället. Vi tar plats och syns.

memory lane

alla gil:s kampanjer

GIL krossar fördomar sedan 1989. Här är en sammanställning över de aktioner som GIL gjort sedan 2000, i kronologisk ordning.

Alla GIL:s kampanjer
Skärmklipp från när Anders Westgerd medverkade i GPs Två dagar. Han sitter i en raggarbil, han täcker hela uppslaget.

reportage

kick ass kaxig

Tidningen KICK om varför GIL genomför awareness-kampanjer avseende funktion och fördomar på ett så bra sätt. Här är deras text i sin helhet!

Kaxighet & provokation

Historien visar att varaktig förändring inte uppkommer genom att vara foglig och snäll. Vi diskuterar gärna också civiliserat, men vi tror inte att det är enda vägen fram. Om vi ringer till tidningen och säger att samhället begränsar oss och stänger oss ute så kommer vi få ett “jaha, typiskt, ha det bra” och så är samtalet över. Det blir inga artiklar, som leder till samtal med politiker och tjänstemän, det blir inga inbjudningar till företag och verksamheter, det blir inga förändringar. Därför behövs våra aktioner. De engagerar och berör, lyfter frågan ur handikapp-och-omsorgsträsket och gör att vi framstår som helt vanliga människor. Vilket vi är.

Dialog och diskussion är viktigt, allt arbete för framåt. De flesta instämmer i att vi ska ha ett samhälle där alla har lika värde. Det är därför riktigt efterblivet att människor med funktionsnedsättning ofta undantas från möjligheten att leva som andra. På GIL vill vi hacka oss in i det dagliga mediala samtalet genom våra aktioner, få frågor om assistans, tillgänglighet och bemötande att uppmärksammas bredare. På samma sätt som jämlikhet och miljö i dag finns med på alla agendor vill vi se frågor kring funktionalitet integreras i alla andra frågor, inte som ett särintresse.

Så gör vi. Hur gör du?

GIL krossar fördomar sedan 1989

Behind the scenes-bild från filminspelning. Greenscreen, videografer och kameror, en person ligger på golvet i rullstol.

19 January 2024

Stunt och strunt

Ibland är vi seriösa. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst.

En likkista och en rullstol i kombination.

5 June 2023

Domstolen

“Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 April 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 December 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 May 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.

Toalettpapper, kartong, yxa och köttyxa

19 October 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligaste fördomarna. Med listan som grund designades toapapper. Nu uppmanar GIL folk och fans att bli sådana som krossar fördomar.

Person i rullstol på anpassad SUP, paddlar i småbåtshamn.

24 August 2020

Första rullstolsanpassade SUP:en

Europas första rullstolsanpassade SUP är framtagen av GIL och finns till gratis utlån i Vättlefjäll.

3 April 2020

Mon goût

Nästa gång du slänger dig med ord som mongo, då tar vi för givet att du just beställt en öl och att du genom det visar support för det faktum att vårt samhälle borde vara för alla.

Rullstol nedanför trappa, del av installation.

28 February 2020

Fashion don’ts

Ekletisk funktionscouture för att gestalta missgynnande situationer som människor med funktionsnedsättningar ofta får finna sig i. Syftet är att väcka eftertanke och få företag att ta sitt ansvar och sätta nya trender för ett inkluderande samhälle.

Klisterdekal med text: Jag pissar ner offentliga toaletter

31 October 2019

Fuckers who function

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister.

5 July 2019

Alla ska fram

Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt är en självklarhet för alla. Men inte för den som sitter i rullstol. Som ett led i att förbättra tillgängligheten arbetar GIL med projektet ”Alla ska fram”.

Anders Westgerd framför stadskarta som visar Göteborgs CP-fria zoner.

26 May 2019

CP-fria zoner

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades på gatorna i centrala Göteborg. Bakom aktionen stod GIL. För oss med begränsad rörlighet finns det stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt.

18 April 2019

Störd Stark

Störd Stark som lanserades 2019, har liksom CP-ölen och Retard Beer, till syfte att påminna om att vuxna personer med funktionsnedsättning har behov som inte skiljer sig nämnvärt från någon annans. Personer med funktionsnedsättningar är i regel inga ufon, även om vi inte lämnar några garantier.

Retard Beer, två flaskor.

30 April 2018

Retard Beer

Retard Beer är en öl som kommenterar ett efterblivet samhälle och som knyter an till frågan om att vi har fulla rättigheter! Dessutom är ölen en perfekt gå-bort-present!

29 April 2018

Lektion: Funktion

Boka en kostnadsfri föreläsning på gymnasieskolor och folkhögskolor i Göteborg med omnejd. Temat är funktion, tillgänglighet och bemötande.

Mobiltelefon, instagramkontot Said by retards.

31 October 2017

Said by retards

I korta filmer på Instagram återger personer med funktionsnedsättningar en inflytelserik persons korkade uttalande. Men vem är det egentligen som är retard? Är det skådespelaren i filmen eller den person som sprider sina skitiga åsikter?

26 September 2017

Sten is a bully

Göteborgarna vaknade till ett hisnande mord på Järntorget. Sten var mördad. Gravljus, blommor och lappar med meddelanden till Sten fanns på en minnesplats på Järntorget. Folk stannade, tittade. De ringde tidningarna och polisen. Många skrev på Flashback och Facebook. Vad är det som har hänt? Vi frågar oss istället: varför är det inget som hänt?!

1 May 2017

Vad duktig du är!

P-bot för den som parkerar på handikapplatsen utan att ha tillstånd.

29 April 2016

P-boten

Har du också känt i alla fall ett uns av irritation när du sett någon parkera på handikapplatsen utan att där ligger ett tillstånd i rutan? Nu kan du avreagera dig med vår nya gula parkeringsanmärkning!

Tröja med texten Jag satsar på Secreta-produkter

5 May 2015

Secreta

Secreta AB är ett företag i sexhjälpmedelsbranschen med syfte att tillfredsställa sina klienter. Eller? Personer i behov av personlig assistans i första hand är människor, inte patienter. Med samma behov och drömmar som alla andra.

En figur i rullstol som säger

4 August 2014

Normaldemokraterna

Normaldemokraterna startades på initiativ av GIL, för att väcka frågorna om funktion hos övriga partier. Partiet kammade hem 315 röster i valet till Kommunfullmäktige 2014.

4 May 2014

En helt vanlig CP-öl

Bild från ovan, 96 av 96 parkeringsplatser har handikappsymbol målat

4 May 2013

CP-trucken

Vi gjorde om 95 p-platser utanför Stora Teatern i Göteborg till handikapplatser. Så blev en del av stan plötsligt otillgänglig för alla andra!

CP-dockan, lite sned och vind och kladdig runt munnen.

4 May 2012

CP-dockan

2012 lanserade GIL en dockan för dig med ett uppdämt behov av att gulla med personer med funktionsnedsättningar.

Frågor & svar

Vilka priser och utmärkelser har era kampanjer fått?

GIL har över åren vunnit en rad olika priser och fått flera utnämningar för det socialpolitiska arbete som vi gör. Här är ett urval:

  • Nöjesguidens utnämning Årets Glädjespridare 2014 för CP-ölet
  • Vinnare av Silverägg i  kategorin Alternativa media i Guldäggsgalan 2014 med CP-ölet
  • Nominerat med CP-ölet i internationella marknadsföringstävlinge Cannes Lions 2014
  • Vinnare av MiG-priset, Årets säljare för CP-ölet 2014
  • STIL:s pris Hjärter ess 2012 för arbetet med CP-dockan
  • LaSSes Leva lika-pris för GIL:s arbete med att sätta funktionsfrågor på agendan 2014
  • 315 Normaldemokrat-röster i valet till Kommunfullmäktige 2014
  • Årets snackis i Almedalen 2014 med CP-ölet
  • Stipendium för arbete med mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen 2015
  • Nominerad till Årets sociala medier-kampanj i Spinn med kampanjen Said by retards 2018
  • Fyra stycken shortlists i tävlingen The Lowie Awards för Said by retards 2018
  • Nominerad i Svenska Designpriset för Said by retards 2018
  • Nominerad till Årets non profit i Spinn för CP-fria zoner 2019
  • Nominerad till Årets Eldsjäl i Visa vägen 2020
  • Nominerad till Årets designpris för Cripple Crap Wipes 2021
  • Nominerad till Svenska publishingpriset för Cripple Crap Wipes 2021
Varför använder ni ordet CP så mycket i era kampanjer?

CP används av allmänheten för att beskriva något som är irriterande eller fungerar dåligt. Min dator är helt CP! Det är förstås en felanvändning, en dator kan inte ha CP, en person med CP-skada är inte automatiskt irriterande och människor med funktionsnedsättningar fungerar!

Generellt vet folk att det inte är helt reko att slänga sig med CP som epitet på illafungerande datorer and what not. Vi använder ordet just därför. Människor känner sig lite “påkomna” när vi använder ordet. Vi upplever att folk också blir generade när vi använder CP.

Vi upplever att jargongen fungerar rätt bra just för uppmärksamhetsfrågor, vi har också använt t ex retard, mongo och störd. Och det är uppmärksamhet vi eftersträvar. Uppmärksamhet för att i förlängningen göra skillnad, där målet är: att påvisa att det inte är så stor skillnad på folk och folk, deras ambitioner och förväntningar på livet.

Rullstols-öl eller MS-fria zoner hade inte haft samma effekt. Det behövs den där nerven av att folk i allmänhet felanvänder ordet, så tänker vi.

Vad kan jag göra för att hjälpa till att förändra världen?

Alla kan bidra till ett bättre socialt klimat för ett rättvist samhälle för alla individer. Där var och en kan börja med sig själv, för att sedan hjälpa andra. Vi föreslår följande handlingsplan.

  1. Börja med dig själv
    Fråga dig själv: Vad gör jag idag? Hur agerar jag när jag ser eller möter en människa med funktionsnedsättning? Är jag en skön snubbe eller gör jag skillnad redan där?
  2. Stå upp för andra
    Stå upp mot otillgänglighet och dassigt bemötande samt förminskning. Backa andra som vågar stå upp.
  3. Ta snacket!
    Våga prata om funktionsfrågor. Det finns ingen diskrimineringsgrund som det är så tyst om som den som rör funktion! Så ta upp ämnet i skolan, på arbetsplatsen eller i hemma.
  4.  Följ, dela, tagga, gilla
    Uppmärksamma våra frågor exempelvis genom att gå in på Instagram och följ kontot @saidbyretards, det är kul!  Se, dela och använd våra filmer, köp våra öl, gilla oss på Facebook, sprid våra inlägg, tagga folk, skaffa en ramp.

MÅNGA KAMPANJER HAR DET BLIVIT!

Våra kampanjer rör sig runt våra tre fokusområden:

Tillgänglighet

Ca 70 % Sveriges stadskärnor är helt eller delvis otillgängliga. Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt borde vara en självklarhet för alla. I Sverige finns det lagstiftning om tillgänglighet samt en lag som slår fast att otillgänglighet är diskriminering. Men trots det är bibehålls och nybyggs utanförskap hela tiden.

Kampanjer på temat: CP-trucken, Alla ska fram, CP-fria zoner, Sten is a bully

Personlig assistans

Rätten till assistans regleras i lagen; personer med funktionsnedsättning ska kunna leva sina liv som andra. Ändå: många får inte den assistans som behövs. Man utreder hur man kan skära ner på assistansen av finansiella skäl och hur man kommer till rätta med “omfattande fusk”. Man kan tycka att utredningarna har fel fokus. Målsättningen borde vara att klargöra; varför har jämlikhet och full delaktighet i samhället inte uppnåtts?

Kampanjer på temat: Vad duktig du är, Secreta

ETT BRA BEMÖTANDE

”Omtanke” kan ofta beskrivas som en slags kränkande särbehandling. Vi kallar det för fördomsfull snällhet. “Det hände för inte länge sedan, att en tant kom fram och gav mig godis” berättade Jesper Odelberg, vuxen, med CP-skada. Gott med snask, men visst känns tanken på den situationen inte särskilt jämställd eller likabehandlande?

Kampanjer på temat: CP-dockan, Fashion Don’ts, Retard Beer