GIL arbetar aktivt socialpolitiskt för att förändra och förvandla. Ett otillgängligt samhälle, en förlorad integritet, en orättvis behandling eller ett otrevligt bemötande är allt sådant som engagerar oss. Man kan fråga sig varför vi är så obstinata, gör så konstiga grejor och väsnas på ett ibland inte helt slätstruket sätt?

Varför gör GIL knasiga kampanjer?

Har du hört den där om att varje bergstopp går att bestiga bara du fortsätter att klättra? Skitprat. Vill vi verkligen ha ett samhälle där alla är lika mycket värda och ömsesidig respekt råder, måste vi våga se att alla inte är klättrare och att det finns bergstoppar som är ointagliga. Visst har vi ett individuellt ansvar för det egna livet, men när samhällsstrukturerna inte möjliggör förutsättningar som inbegriper alla, utan bygger in hinder, då får några stå kvar nere på marken och se de andra ge sig av uppåt.

Vi får inte godta hinder, tiga eller bli figurer som bara ses mot bakgrund av en handikappkontext. Långfingret är nödvändigt. Stoltheten måste återtas.

Historien visar att varaktig förändring inte kommer ur foglighet

I GIL är vi socialpolitiskt aktiva – vi vill förändra och förvandla, främst genom kaxiga aktioner, bomber laddade med provokation och humor i syfte att sudda ut gränserna i samhället. Det otillgängliga samhället, någons förlorade integritet, en orättvis behandling eller ett otrevligt bemötande är sånt som engagerar oss. Vi ska ta plats och synas. Ingen ska leva undangömd eller begränsas till särskilt anvisade platser.

Historien visar att varaktig förändring inte uppkommer genom att vara foglig och snäll. Vi diskuterar gärna mer civiliserat, men först måste frågorna få en permanent plats på agendan. Det har de inte i dag. Därför behövs våra aktioner. De engagerar och berör, lyfter frågan ur handikapp-och-omsorgsträsket och gör att vi framstår som helt vanliga människor.

Dialog och diskussion är viktigt, allt arbete för framåt. De flesta instämmer i att vi ska ha ett samhälle där alla har lika värde. Det är därför riktigt efterblivet att människor med funktionsnedsättning ofta undantas från möjligheten att leva som andra. På GIL vill vi hacka oss in i det dagliga mediala samtalet genom våra aktioner, få frågor om assistans, tillgänglighet och bemötande att uppmärksammas bredare. På samma sätt som jämlikhet och miljö i dag finns med på alla agendor vill vi se frågor kring funktionalitet integreras i alla andra frågor, inte som ett särintresse.

Så gör vi. Hur gör du?

Många kampanjer har det blivit!

I menyn till vänster så kan du läsa om våra kampanjer, varför vi gjort dem, hur de har gått till, vad vi fått för reaktioner och resultat. Där finns bilder, filmer och länkar till artiklar i media. De rör sig alla runt några fokusområden:

 • tillgänglighet
 • ett bra bemötande
 • personlig assistans

Priser och utnämningar

GIL har över åren vunnit en rad olika priser och fått flera utnämningar för det socialpolitiska arbete som vi gör. Här är ett urval:

 • Nöjesguidens utnämning Årets Glädjespridare 2014 för CP-ölet
 • Vinnare av Silverägg i  kategorin Alternativa media i Guldäggsgalan 2014 med CP-ölet
 • Nominerat med CP-ölet i internationella marknadsföringstävlinge Cannes Lions 2014
 • Vinnare av MiG-priset, Årets säljare för CP-ölet 2014
 • STIL:s pris Hjärter ess 2012 för arbetet med CP-dockan
 • LaSSes Leva lika-pris för GIL:s arbete med att sätta funktionsfrågor på agendan 2014
 • 315 Normaldemokrat-röster i valet till Kommunfullmäktige 2014
 • Årets snackis i Almedalen 2014 med CP-ölet
 • Stipendium för arbete med mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen 2015