Retard Beer

De sista flaskorna med CP-öl säljs i dagarna. Samtidigt presenteras uppföljaren: Retard Beer. Retard Beer är en öl som kommenterar ett efterblivet samhälle och som knyter an till frågan om att vi har fulla rättigheter! Dessutom är ölen en perfekt gå-bort-present! Testa och se vilka samtal som vaknar! Finns på bolaget från juli 2017.

Retard Beer är en uppföljare till populära CP-ölen

När GIL lanserade CP-ölen 2013 så blev uppståndelsen stor. CP-ölen har tagit sig från ölmässor, barer och Systembolaget hyllor till att bli en riktigt snackis som genererat priser i Sverige och utomlands. Nu möter vi öldrickarnas önskemål om nyheter och presenterar: Retard Beer.  Retard Beer är en spinoff på GIL:s senaste socialpolitiska initiativ, Said by retards, ett Instagramkonto (@saidbyretards) där personer med funktionsvariationer skapar buzz genom att citera världens dumheter, förpackat som klichéartade ”inspirational quotes”. Följare av kontot serveras frågan: Vem är det som är en retard egentligen?

Exempelfilm från Instagramkontot @saidbyretards

En tankeställare som ska få dig att ta funktionsfrågan i din mun – bokstavligt talat!

Idén med Retard Beer är att ge människor en tankeställare, att genom humor och glimten i ögat belysa livssituationen för personer med funktionsnedsättningar. Ämnet är dessutom hyperaktuellt då en färsk rapport visar att utöver otillgänglighet så är det hårda sociala klimatet en starkt bidragande faktor till utanförskap och psykisk ohälsa hos personer med funktionsnedsättningar

– Med Retard Beer visar vi att vi trots fördomar om motsatsen är kul, skarpa, kreativa eller bara helt vanliga, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Människor med funktionsnedsättning undantas ofta möjligheten att leva som alla andra genom otillgänglighet och fördomsfull snällhet men också genom kymigt bemötande. Att använda R-ordet, CP och mongo för att beskriva något som fungerar dåligt är irriterande, för vem säger egentligen att det finns skyldigheter för människor att fungera på ett visst sätt?

– Samhället är efterblivet! Sitter du i rullstol, har en arm som lever sitt eget liv, eller rör dig som om du redan tagit ett par järn, får du räkna med fördomsfulla blickar och kommentarer när du beställer en öl, kontrar Anders Westgerd.

Anders Westgerd på bryggeriet, provsmakar nya Retard Beer.

Lanseras på En öl- och whiskymässa i Göteborg 2018, kommer på bolaget i juli.

Retard Beer lanseras på En öl- och whiskymässa i Göteborg den 6-7 april 2018. Ölen är av New England-snitt, en ölsort som många anser har tagit IPA:n till nästa nivå. Humlesorterna Mosaic och Citra har adderats vid flera olika tillfällen och gett aromer så som tropiska frukter, lime och kanske även tuggummi samt ros. Ölet har en procenthalt på 6,1. Ölet kommer att finnas till försäljning på Systembolaget från juli 2018. Ölen kommer att finnas till försäljning på barer och pubar i Göteborgsområdet innan sommaren. Ölet bryggs i samarbete med västkustbryggaren Beersmiths.

Anders Westgerd är förväntansfull inför mässan:

– På mässan kommer vi att ha jävligt kul, förstås, och jag känner mig övertygad om att vi kommer att få många bra samtal med både skeptiker och anhängare. Vi är där för att vi vill bryta tystnaden runt funktionsfrågor. Det behöver stat och samhälle också göra, de måste ta situationen på större allvar än idag, och sända ut ett budskap till våra medmänniskor, att vi är angelägna på samma vis som andra. Att våra rättigheter inte kan kränkas konsekvenslöst.

Kort om GIL

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living. GIL är ett kooperativ för personer i behov av personlig assistans. GIL ägs och drivs av de assistansberättigade själva. GIL utgörs av omkring 250 assistansberättigade som har 2000 personliga assistenter anställda.

Jämte huvuduppdraget att samordna personlig assistans så driver kooperativet opinionsarbete för att förbättra situationen för människor med funktionsnedsättningar och för att få funktionsfrågan att bli en naturlig del av de beslut som fattas i samhället, i alla instanser.

GIL står bakom kampanjer så som CP-dockan, CP-ölet, Normaldemokraterna, parkeringskuppen på Stora Teatern samt mysteriet Sten is a bully.

Retard Beer i media

Relaterade poster

Fashion don’ts

Kampanj

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Läs mer

Fuckers who function

Kampanj

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister. Men varje dag hamnar vi i skuggan av vår funktionsvariation. Vi antas vara en generisk grupp, utan personligheter, intressen eller drömmar - att vi alla är snälla, lite dumma och hjälplösa. Detta kallar vi för den fördomsfulla snällheten. 

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

Årets nio stipendiater är utsedda!

Nyhet

Styrelsen för Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har nu efter diskussion och genomgång av inkomna ansökningar utsett nio stipendiater. Vi gratulerar Roberto Petterson, Erik Josefsson, Per-Åke Isaksson, Poja Rahmani, Anita Josefsson, Luciano Pettersson, Lena Ericson, Cecilia Bostrand och Elias Magnusson som får dela på totalt 54 000 kronor!

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer