Retard Beer

De sista flaskorna med CP-öl säljs i dagarna. Samtidigt presenteras uppföljaren: Retard Beer. Retard Beer är en öl som kommenterar ett efterblivet samhälle och som knyter an till frågan om att vi har fulla rättigheter! Dessutom är ölen en perfekt gå-bort-present! Testa och se vilka samtal som vaknar! Finns på bolaget från juli 2017.

Retard Beer är en uppföljare till populära CP-ölen

När GIL lanserade CP-ölen 2013 så blev uppståndelsen stor. CP-ölen har tagit sig från ölmässor, barer och Systembolaget hyllor till att bli en riktigt snackis som genererat priser i Sverige och utomlands. Nu möter vi öldrickarnas önskemål om nyheter och presenterar: Retard Beer.  Retard Beer är en spinoff på GIL:s senaste socialpolitiska initiativ, Said by retards, ett Instagramkonto (@saidbyretards) där personer med funktionsvariationer skapar buzz genom att citera världens dumheter, förpackat som klichéartade ”inspirational quotes”. Följare av kontot serveras frågan: Vem är det som är en retard egentligen?

Exempelfilm från Instagramkontot @saidbyretards

En tankeställare som ska få dig att ta funktionsfrågan i din mun – bokstavligt talat!

Idén med Retard Beer är att ge människor en tankeställare, att genom humor och glimten i ögat belysa livssituationen för personer med funktionsnedsättningar. Ämnet är dessutom hyperaktuellt då en färsk rapport visar att utöver otillgänglighet så är det hårda sociala klimatet en starkt bidragande faktor till utanförskap och psykisk ohälsa hos personer med funktionsnedsättningar

– Med Retard Beer visar vi att vi trots fördomar om motsatsen är kul, skarpa, kreativa eller bara helt vanliga, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Människor med funktionsnedsättning undantas ofta möjligheten att leva som alla andra genom otillgänglighet och fördomsfull snällhet men också genom kymigt bemötande. Att använda R-ordet, CP och mongo för att beskriva något som fungerar dåligt är irriterande, för vem säger egentligen att det finns skyldigheter för människor att fungera på ett visst sätt?

– Samhället är efterblivet! Sitter du i rullstol, har en arm som lever sitt eget liv, eller rör dig som om du redan tagit ett par järn, får du räkna med fördomsfulla blickar och kommentarer när du beställer en öl, kontrar Anders Westgerd.

Anders Westgerd på bryggeriet, provsmakar nya Retard Beer.

Lanseras på En öl- och whiskymässa i Göteborg 2018, kommer på bolaget i juli.

Retard Beer lanseras på En öl- och whiskymässa i Göteborg den 6-7 april 2018. Ölen är av New England-snitt, en ölsort som många anser har tagit IPA:n till nästa nivå. Humlesorterna Mosaic och Citra har adderats vid flera olika tillfällen och gett aromer så som tropiska frukter, lime och kanske även tuggummi samt ros. Ölet har en procenthalt på 6,1. Ölet kommer att finnas till försäljning på Systembolaget från juli 2018. Ölen kommer att finnas till försäljning på barer och pubar i Göteborgsområdet innan sommaren. Ölet bryggs i samarbete med västkustbryggaren Beersmiths.

Anders Westgerd är förväntansfull inför mässan:

– På mässan kommer vi att ha jävligt kul, förstås, och jag känner mig övertygad om att vi kommer att få många bra samtal med både skeptiker och anhängare. Vi är där för att vi vill bryta tystnaden runt funktionsfrågor. Det behöver stat och samhälle också göra, de måste ta situationen på större allvar än idag, och sända ut ett budskap till våra medmänniskor, att vi är angelägna på samma vis som andra. Att våra rättigheter inte kan kränkas konsekvenslöst.

Kort om GIL

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living. GIL är ett kooperativ för personer i behov av personlig assistans. GIL ägs och drivs av de assistansberättigade själva. GIL utgörs av omkring 250 assistansberättigade som har 2000 personliga assistenter anställda.

Jämte huvuduppdraget att samordna personlig assistans så driver kooperativet opinionsarbete för att förbättra situationen för människor med funktionsnedsättningar och för att få funktionsfrågan att bli en naturlig del av de beslut som fattas i samhället, i alla instanser.

GIL står bakom kampanjer så som CP-dockan, CP-ölet, Normaldemokraterna, parkeringskuppen på Stora Teatern samt mysteriet Sten is a bully.

Retard Beer i media

Relaterade poster

43 nedslag i media under årets första 10 månader

Nyhet

Många oroar sig dagligen för hur LSS och den personliga assistansen ska utvecklas. I GIL driver vi ett flerhövdat engagerat påverkansarbete, bland gräsrötter, makthavare och vanligt folk på stan. Allt i syfte att jämlikhet och medinflytande ska stå högt på den samhälleliga agendan. Under årets första 10 månader har vi gjort 43 mediala nedslag, nationellt och internationellt. Du hittar dem alla längre ner i texten.

Läs mer

Anders Westgerd krönika : Visst är livet underbart

Blogg

Ena stunden CP, mongo, efterbliven, andra stunden hyllad inspirationskälla och superhjälte. Kasten är tvära. Det gäller att hänga med. Inte sällan ses vi med funktionsnedsättningar som lite korkade och i behov av omsorg.

Läs mer

Said by retards

Kampanj

Go down for English ↓
De flesta instämmer i att vi vill ha ett samhälle där alla är lika mycket värda och respekterar varandra. Det är därför riktigt efterblivet att människor med funktionsnedsättning ofta undantas från möjligheten att leva som andra på grund av exempelvis otillgänglighet, fördomar, sjaskigt bemötande och fördomsfull snällhet. Det vill vi snacka om i vår senaste kampanj Said by retards.

Läs mer

Säljes: Extrautrustad VW Caravelle 2,5

Nyhet

Kom och köp! GIL säljer nu en helkänd halvautomatisk stadsrumsomvandlare med stor potential. Alla intäkter går till att förbättra situationen för människor med funktionsnedsättningar.

Läs mer