P-boten

Har du också känt i alla fall ett uns av irritation när du sett någon parkera på handikapplatsen utan att där ligger ett tillstånd i rutan? Nu kan du avreagera dig med vår nya gula parkeringsanmärkning! Den ger inga böter men förhoppningsvis ett hjärta i halsgropen, några extra hjärtslag i minuten eller svettringar under ärmarna där den ligger gul, fastklämd under torkarbladet och liknar en böteslapp. Och i bästa fall ger den en tankeställare för den lappade tills när det är dags att parkera nästa gång.

Under maj 2016 lanserade GIL en parkeringsanmärkning och snart blev den en viral succé! Vårt inlägg på Facebook delades friskt med mängder av tummar upp och kommentarer. Inom loppet av dagar hade vi skickat ut tusentals parkeringsanmärkningar till människor runt om i landet som kände att denna lilla gula lapp fyllde just de behov de länge haft! Expressen hörde av sig och ville skriva om vår p-bot och inom kort skrev också Aftonbladet om hur vi ville tala om handikappareringens syfte och mål och att den inte är att se som en förmån utan att den är till för att öka tillgängligheten för personer med rörelsenedsättning.

P-boten i media

Nya gula lappen sätts fast på felparkerade bilar – Expressen

Utdrag ur artikeln:
Anders Westgerd, verksamhetsledare på intresseorganisationen, är själv rullstolsburen och vet hur frustrerande det är när handikappsplatser missbrukas.
– Parkeringsplatserna missbrukas ofta. Det vi har fokuserat på är att individer använder dessa p-platser av ren lathet. Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger han.

Lappen som ska skrämma felparkerare – Aftonbladet

Utdrag ur artikeln:
Enligt honom har det funnits ett behov av den här typen av lappar då det är ett stort problem med folk som flerparkerar.

– Många ställer sig fel av lathet och lättja.
Han menar att folk inte förstår hur det här kan påverka vardagen för de som verkligen behöver parkeringsplatsen.
– Det kan vara avgörande för om man kan delta i en aktivitet. Man kan inte se ett parkeringstillstånd som ett privilegie, det här handlar om att göra samhället tillgängligt för alla.

Beställ en parkeringsanmärkning

Vi skickar ut ex av vår parkeringsanmärkning kostnadsfritt (maila kontor@gil.se), det går också bra att hämta några på något av våra kontor när du är på besök. Ta gärna en bild när du lappat och skicka den till caroline@gil.se!

Texten på anmärkningen

Hoppla! Det verkar som om du har parkerat där du inte borde. Att parkera på en plats för rörelsehindrade, men inte uppvisa giltigt p-tillstånd, kostar den lata/bekväma/ouppmärksamma ca 1000 kronor i böter.

En felparkering som din kan innebära mycket besvär för personer med rörelsehinder – ja även om du bara ska göra ett kort ärende! Det kanske jag också skulle! Både den här rutans placering och storlek kan vara det som avgör om jag alls kan utföra aktiviteten jag är här för. Så, lägg fram ditt tillstånd nästa gång eller var en schysst en och låt platserna för rörelsehindrade vara till dem som verkligen behöver dem!

På parkeringsplats som är skyltad med handikappsymbol måste man ha ett särskilt tillstånd: EU Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tillståndet ska vara placerat innanför bilens framruta och vara fullt läsbart utifrån. Tillståndet är personligt. Parkeringstillståndet är inte en social förmån utan ett undantag som syftar till att göra samhället tillgängligt för alla.

Relaterade poster

Fashion don’ts

Kampanj

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer

CP-fria zoner i Göteborg

Nyhet

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom har en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan klistrats över med kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen står förstås GIL. Vi gillar att med provokativa medel skapa debatt kring frågor som rör funktionsnedsatta. Nu har vi gjort det igen!

Läs mer