CP-fria zoner

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

– Vi ville förmedla känslan av hur vi upplever staden. För oss med begränsad rörlighet finns det flera stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt. Faktum är att ca 70 % av svenska innerstäder är otillgängliga för personer med funktionsnedsättningar och det stänger ute oss från en stor del av stadsrummet, sa Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL om aktionen.

Platsen och tidpunkten för aktionen var ingen slump. På Järntorget pågick slutspurten inför EU-valet för fullt och Haga är en av Göteborgs sämst anpassade stadsdelar. Syftet med aktionen var att få kommunen att göra staden mer tillgänglig, men även att få allmänheten att tänka mer kring tillgänglighetsfrågor i vardagen.

Haga är en av Göteborgs mest otillgängliga stadsdelar. Gatsten och trappsteg överallt gör det svårt för personer med funktionsnedsättning mm. Vill staden ha CP-fria zoner?

En stad där vissa inte får tillträde

— 2020 år beräknar EU att 20 %  av befolkningen i hela unionen kommer ha en funktionsnedsättning. Vi ville påminna om att tillgänglighet angår väldigt många och att vem som helst kan bli funktionsnedsatt. Jag är själv ett levande exempel på det, och Göteborg har stora tillgänglighetsproblem. Effekten blir en stad som är till för en viss grupp medan andra inte får tillträde, förklarar Anders.

Förutom aktionen på stan gjorde GIL en animerad film på samma tema. Även i filmen riktades en extra känga mot stadsdelen Haga.

– Filmen beskriver hur du snabbast tar dig till Haga om du möter ett CP på stan. Göteborgs stad älskar att skryta för turister om fina Haga. Tyvärr är det i princip omöjligt att ta sig fram för många av stadens egna invånare. Därför kvalificerar sig Haga som en av Göteborgs största ”CP-fria zoner”, berättar Anders.

De CP-fria zonerna stack i ögonen på en del. Det är vi medvetna om. Det var meningen. Nu är gatorna sanerade och de CP-fria zonerna är osynliga för de flesta. Men vi med funktionsnedsättningar vet vilka platser och sammanhang som vi dagligen utesluts från. CP-fria zoner försvinner inte för att man städat bort spåren från vår aktion.

Detta gjorde GIL under aktionen:

 • Bytte ut allmänna turistkartor mot egna kartor över alla Göteborgs CP-fria zoner.
 • Sprejade överstrukna handikappsymboler på gatorna i och runt stadsdelen Haga.
 • Satte upp affischer och kartor på valda platser i stan.
 • Skickade hem information om Göteborgs CP-fria zoner till hushåll i Göteborg.
 • Gjorde en animerad film på temat CP-fria zoner
 • Skapade cpfriazoner.se – en sajt där man kan skriva under ett upprop och skicka direkt till kommunen.
 • Startade Instagramkontot @cpfriazoner
 • Gjorde en film som visar förberedelserna, aktionen och kölvattnet.

Fakta om tillgänglighet:

 • 2020 kommer 1 av 5 EU-medborgare att ha någon form av funktionsnedsättning. Det är 120 miljoner människor.
 • Befolkningen blir allt äldre och behovet av universell design blir ständigt större.
 • 4 av 5 EU-medborgare bor nu i städer.
 • Enligt FN-konventionen ska personer med funktionsnedsättning ha tillgång till den fysiska miljön, transporter, information och kommunikation på lika villkor som andra.

Media

Här är ett urval av artiklar och bevakning från  media

GP – artikel – Därför är gatorna i Haga fulla med klotter (20190523)
TV4 Nyheterna – inslag – Därför skapade de cp-fria zoner i Göteborg (20190523)
Göteborg Direkt – artikel – Här är Göteborgs CP-fria zoner (20190523)
GT – debattinlägg – Göteborg inkluderar inte alla (20190904)

Bilderna är fria att använda. Fotograf: Caroline Bräutigam

Relaterade poster

Fashion don’ts

Kampanj

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Läs mer

Fuckers who function

Kampanj

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister. Men varje dag hamnar vi i skuggan av vår funktionsvariation. Vi antas vara en generisk grupp, utan personligheter, intressen eller drömmar - att vi alla är snälla, lite dumma och hjälplösa. Detta kallar vi för den fördomsfulla snällheten. 

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

Årets nio stipendiater är utsedda!

Nyhet

Styrelsen för Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har nu efter diskussion och genomgång av inkomna ansökningar utsett nio stipendiater. Vi gratulerar Roberto Petterson, Erik Josefsson, Per-Åke Isaksson, Poja Rahmani, Anita Josefsson, Luciano Pettersson, Lena Ericson, Cecilia Bostrand och Elias Magnusson som får dela på totalt 54 000 kronor!

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer