Normaldemokraterna

Öppna kampanjsite
2014 fick Göteborgspolitiken ett nytt parti. Normaldemokraterna. Ett parti som startats på GIL:s initiativ och vars mål är att göra funktionsvariationer till en prioriterad fråga i politiken. Funktion måste in i varje diskussion!

Normaldemokraterna är GIL:s partipolitiska initiativ. Normaldemokraterna lanserades under våren 2014 och ställde upp i valet till kommunfullmäktige i Göteborg i valet 2014.

Normaldemokraterna vill göra funktionsvariationer till en permanent och prioriterad valfråga i de befintliga partiernas agenda. Först och främst för att de 1.8 miljoner svenskar som lever med någon form av funktionsnedsättning förtjänar mer än att missas helt eller att politiken bara generera tomma fraser och floskler. Uppfattningen att funktionsfrågor bara angår några få är helt fel. Alla berörs när man bygger samhällen som stänger ute och diskriminerar människor. I förlängningen handlar det om på vilken värdegrund vi vill bygga vårt land. Vill vi sätta en prislapp på allas lika värde och driva en politik där medborgare ses som en belastning, eller skapa ett samhälle som ser varje individ som en resurs och arbetar för att alla skall kunna maximera sin potential? I våra ögon är valet enkelt.

Normaldemokraternas kampanjfilm:

Karriär-Kraft gjorde en film med Anders Westgerd om Normaldemokraterna:

Rösta på Normaldemokraterna?

Normaldemokraterna fick 315 röster i valet till Kommunfullmäktige i Göteborg 2014. Just nu är partiet vilande i avvaktan på nästa val då engagerade i partiet får avgöra vilken fortsättning som följer.

Aktioner under valrörelsen 2014

Valstuga med CP-parkour

Normaldemokraterna har varit ute på stan och kört en blandning av valstuga och CP-parkour. Enligt Wikipedia är Parkour en träningsmetod där utövaren behandlar gaturummet som en hinderbana och utnyttjar en rad olika tekniker för att forcera hinder i omgivningen. Den innehåller även övningar för att testa fysisk och mental styrka. En beskrivning som lika gärna skulle kunna appliceras på vardagen för dem som lever med ett funktionshinder.

CP-parkour är en möjlighet för folk på stan att testa hur det är att köra rullstol i stadsmiljö. De har helt enkelt fått testa på hur kullersten känns under hjulen och att ta sig upp för små nivåskillnader i storleksordningen normal tröskel eller trottoarkant. Det har varit väldigt roligt och lärorikt, både för oss som bemannat valstugan, men också för alla dem som har testat på CP-parkour.

Vi har också delat ut flyers, satt upp affischer och talat om funktionsfrågor och hur de nästan helt saknas som en naturlig och självklar del av politiken idag.

cp-parkour

Tillgänglighets-testat av Normaldemokraterna #cpcity

Det är normalt att alla som bor i en stad har rätt till det offentliga rummet. Att kunna ta del av allt vad staden har att erbjuda i form av nöjen, service och handel ska inte vara ett privilegium förbehållet några få. Men dessvärre ser verkligheten inte ut så. Personer med funktionsnedsättning exkluderas ofta. Därför vill Normaldemokraterna nu synliggöra diskrimineringen genom kampanjen #cpcity. Du kan hjälpa till!

Med våra stickers och foton uppmärksammar vi omgivningen på att samhället, kulturarv, scener, skolor, badplatser, caféer, butiker, lekplatser, fågelkvitter och öppna landskap tillhör alla. Fota, tagga, gilla och dela! Ladda upp ditt foto på Instagram eller Twitter och tagga inlägget med #cpcity. Ange också en plats på Instagram vid ”Namnge platsen” så dyker det upp en symbol med en överstruken rullstol på kartan som ligger på www.normaldemokraterna.se/cp-city.

Anders o västteafik på tur i Gbg

Vad gjorde vi mer under valrörelsen 2014?

Annat som vi har gjort under valrörelsen är att delta under Almedalsveckan, då med tillgänglighetskampanjen #cpcity, premiär för CP-parkouren, årets fest och en mobil valstuga samt otaliga samtal, resonemang och närvaro. Vi har också medverkat under Kulturkalaset, där vi bjöd allmänheten att testa CP-parkour. Se gärna Funkteks test av världens största extremsport. Vi har medverkat i paneldiskussioner, skrivit debattinlägg och medverkat i olika arrangemang som vuxenskolor och studieförbund anordnat med mera, med mera.

Normaldemokraternas hemsida

Relaterade poster

Fashion don’ts

Kampanj

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer

CP-fria zoner i Göteborg

Nyhet

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom har en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan klistrats över med kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen står förstås GIL. Vi gillar att med provokativa medel skapa debatt kring frågor som rör funktionsnedsatta. Nu har vi gjort det igen!

Läs mer

Stört Folk & Störd Stark

Nyhet

I maj släpper GIL en folköl och en lager med syfte att förbättra världen. Stört Folk är en uppföljare till den mycket populära och prisbelönta CP-ölen, som lanserades 2013.

Läs mer