Fuckers who function

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister. Men varje dag hamnar vi i skuggan av vår funktionsvariation. Vi antas vara en generisk grupp, utan personligheter, intressen eller drömmar - att vi alla är snälla, lite dumma och hjälplösa. Detta kallar vi för den fördomsfulla snällheten. 
Tygpåse mot grafittivägg, text på påsen: Jag pissar ner offentliga toaletter.

Nu säger vi ifrån. Det är helt fuckat att vi blir ihopklumpade till en och samma grupp! För att alla ska förstå det påkallar vi uppmärksamhet och säger att här finns alla personligheter. Bra som dåliga. Mångsidiga och komplexa. Precis som i resten av samhället.

Totebag med tryck: Fuckers who function
Totebag med texten: Fuckers who funktion och en förklaring varför aktionen behövs. För det gör den.

Join the Fuckers who function!

Fuckers who function vill visa att människor med funktionsnedsättningar är lika mångfacetterade som vem som helst genom att peka på att  även vi kan vara riktiga as med usla åsikter. Några av dem har vi samlat ihop på dessa klistermärkena. Du får gärna vara med och sprida dem vidare när du känner dig less på att bli förminskad till en stereotyp. Skicka mail till caroline@gil.se eller skriv till oss på Facebook, så kommer klibbor-kollektionen till dig på posten!

Dekalerna finns med sex olika citat:

  • Jag catfishar på Tinder
  • Jag gifte mig för pengarnas skull
  • Jag pissar ner offentliga toaletter
  • Jag lämnade en hel påse petflaskor på Kebnekaise
  • Jag stoppar glasbitar i äpplen på affären
  • Jag vänder streckkoden åt fel hål i kassan

Hur gör man?

Sätt upp klistermärket i anslutning till en rullstolssymbol. Dessa återfinns ofta vid parkeringsplatser, entréer, toaletter, hissar, på bussar och spårvagnar. Du får jättegärna posta bilder på sociala medier, tagga med #fuckerswhofunction så att vi kan hitta och njuta av allt ni gör!

Bli en riktig fucker, bär tygväska med attityd

Till lyckliga utvalda har vi också riktigt fet merch: snygga totebags med heta åsikter. Väskan finns med tre olika citat:

  • Jag catfishar på Tinder
  • Jag gifte mig för pengarnas skull
  • Jag pissar ner offentliga toaletter

På baksidan står det:

Fuckers who function Funktionsnedsatta är mångfacetterade som vem som helst. Alla har dåliga sidor och osköna åsikter. Men vi hamnar i skuggan av vår funktionsvariation. Vi antas vara generiska, hjälplösa och utan intressen. Det är helt fuckat.

Totebag med tryck mot röd vägg. Klisterdekal invid rullstolssymbol på hiss.Totebag med texten Jag catfishar på Tinder

Relaterade poster

Fashion don’ts

Kampanj

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

Årets nio stipendiater är utsedda!

Nyhet

Styrelsen för Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har nu efter diskussion och genomgång av inkomna ansökningar utsett nio stipendiater. Vi gratulerar Roberto Petterson, Erik Josefsson, Per-Åke Isaksson, Poja Rahmani, Anita Josefsson, Luciano Pettersson, Lena Ericson, Cecilia Bostrand och Elias Magnusson som får dela på totalt 54 000 kronor!

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer