Fashion don’ts

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.
Emelie Janrell, Anders Westgerd och Christopher Insulander framför installationen Fashion Donts

Med en rad uppmärksammade kampanjer bakom sig, har GIL länge arbetat med att lyfta problem som personer med funktionsnedsättningar dagligen möter i livet. Kampanjerna CP-ölet, Normaldemokraterna och Västtragik har ifrågasatt rätten till  uteliv, funktionsfrågor i politiken och tillgänglighet i kommunaltrafiken. Med den nya kampanjen ”Fashion don’ts” vill vi få människor att reagera över vårt ojämställda samhälle och skapa nya trender tillsammans med modevärlden.

– Fashion don’ts brukar oftast synas i sammanhang när någon gjort en riktig stilmiss, men en dålig trend behöver nödvändigtvis inte begränsas till modevärlden. I vår senaste kampanj uppmärksammas orättvisa samhällsproblem genom high fashion. Mode och funktionsnedsättning är på något sätt motpoler i folks medvetande. Ett område som de flesta inte associerar oss med, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

Christophoer Insulander jobbar på installationen.
Stylisten Christopher Insulander färdigställer det sista på installationen.

Se vår installation i Nordstan 3-23 februari 2020

Installationen gestaltar otillgängliga utrymmen i stadskärnorna och fördomar som kläs i iögonfallande trender. Genom haute couture och med den prisade stylisten Christopher Insulanders stilsäkra hand, omvandlas otillgänglighet och okunskap till fashion statements. Installationen visas från den 3–23 februari på Nordstans torg i Göteborg.

– Kläder har ofta rollen av att vara en slags rustning, god knows att det behövs i vårt samhälle! Jag arbetar med styling som ett verktyg för att presentera vem en vill vara. Kläderna verkar som en barriär mellan ens innersta och omgivningen. Genom att erkänna det har en möjlighet att styra över sin egen persona. If you can dream it – be it!, uppmanar Christopher Insulander, utnämnd till Årets stylist i ELLE 2017.

Skylt med text och delar av installationen, en provdocka i rullstol, tre stående som "viskar"
Out of fashion – det är just vad man kan kalla dömande blickar och exkluderande utformning av publika miljöer!

I installationen utmanar Insulander idéer om vad som är lämplig klädsel och överraskar åskådaren med en eklektisk, extravagant funktionscouture i sann DIY-anda, skapad av återvunna material.

Anders Westgerd menar att modevärlden är drivande i sin natur och att det är dags att aktivt bidra till inkludering. Genom ”Fashion don’ts” hoppas han att fler får upp ögonen för funktionsnedsattas vardag och att kampanjen ska bli startskottet för initiativ till förändring: ”Fashion Do’s”.

– Som motpol till de illasittande trender som vi kan se i denna installation, så kommer vi tillsammans att skapa nya mer klädsamma trender som vi kallar Fashion do’s. Tänk ut en åtgärd för din organisation och genomför den 2020. Det kan vara en dörröppnare eller ramp till din butik, en kortautomat som alla kan nå, en praktikant med funktionsnedsättning eller bjud in mig att föreläsa om funktion för de anställda, tipsar Anders Westgerd, som gärna vill höra från alla företag som bestämt sig för att göra skillnad i år.

Anders Westgerd, sitter i rullstol framför installationen, tryck på tröjan: "dålig stil"
Anders Westgerd betraktar installationen.

Är du en fashion doer?

Om du vill vara en del av denna kampanj så behöver du bara  skriva på vårt ”kontrakt” och skicka in till oss på GIL, så är ni med och skapar ett modernt samhälle. GIL kommer att lyfta er organisation som en fashion doer – i sociala medier och på vår hemsida. Ni får också möjlighet att exponera ert företag vid GILs kampanj Fashion don’ts i Nordstan, 2–23 februari 2020. Där kan ni sätta upp ert kontrakt tillsammans med er logotyp på vår Fashion do-tavla.

Förslag på Do’s

Här kommer en rad exempel på enkla saker som ni kan göra för att markera att ni tycker det är dags att ifrågasätta stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Tillsammans kan vi skapa nya, mer klädsamma trender!

 • Ramp
 • Dörröppnare
 • Större provrum
 • Praktikant eller anställd med funktionsnedsättning
 • Provdocka med funktionsnedsättning
 • Modell med funktionsnedsättning i marknadsföringen
 • Designa en statement-tisha med funktionsrelaterat tryck
 • En kortläsare som nås från rullstol
 • Bredare gångar i butiken
 • Ta bort en tröskel högre än 1 cm
 • Sätt upp en ledstång
 • Ta bort enkelt avhjälpt hinder på huvudkontoret/i butik
 • Kontrollera att er webbplats är tillgänglig
 • Ta kontakt – Erbjud personlig service för exempelvis information om pris, storlek, plocka varor
 • Göra en tillgänglighetsinventering i din butik
 • Kommunicera på er webbplats hur tillgängligheten ser ut i ert företag
 • Varningsmarkera stora glaspartier så att man inte går in i dem
 • Bredda en smalare dörr
 • Flytta bort allergiframkallande produkter från entrén
 • Komplettera skyltar med taktila skyltar
 • Sätta upp en skylt om att ledarhund är välkommen i butiken
 • Placera en stol i butiken
 • Justera bakgrundsmusiken så den inte överstiger 50 dB
 • Använd typsnitt i bra stil och storlek för lättlästa skyltar
 • Montera käpphållare vid kassan
 • Fixa en lägre kassadel
 • Anlita Anders Westgerd från GIL som kostnadsfri föreläsare för organisationen/butiken!
Nordstans torg, installationen syns längst bort i bild
Installationen kan ses i Nordstan 3-23 februari 2020.

#dåligstil dåligstil dålig stil #fashiondonts

Relaterade poster

Fuckers who function

Kampanj

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister. Men varje dag hamnar vi i skuggan av vår funktionsvariation. Vi antas vara en generisk grupp, utan personligheter, intressen eller drömmar - att vi alla är snälla, lite dumma och hjälplösa. Detta kallar vi för den fördomsfulla snällheten. 

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

Årets nio stipendiater är utsedda!

Nyhet

Styrelsen för Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har nu efter diskussion och genomgång av inkomna ansökningar utsett nio stipendiater. Vi gratulerar Roberto Petterson, Erik Josefsson, Per-Åke Isaksson, Poja Rahmani, Anita Josefsson, Luciano Pettersson, Lena Ericson, Cecilia Bostrand och Elias Magnusson som får dela på totalt 54 000 kronor!

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer