CP-trucken

Med aktivismen vill vi hacka oss in i det dagliga samtalet. Få tillgänglighet att bli en integrerad del av alla utvecklingsprocesser. På samma sätt som jämlikhet och miljö idag finns med på alla agendor. Inte bara som särintresse. Så därför genomförde vi den 1 december 2015 en medborgarrättslig aktion mitt i Göteborg. På natten märktes 95 p-platser, hela parkeringen utanför Stora Teatern, om till handikapplatser. Vi ville på ett handgripligt sätt visa det orimliga i att 60-90 procent av Sveriges stadskärnor är helt eller delvis otillgängliga. Detta trots att vi ända sedan 1966 haft lagstiftning om att alla nybyggnationer skall vara tillgängliga och sedan 2001 om att hinder som är "enkla att avhjälpa" skall åtgärdas. Under några timmar lät vi därför morgontrötta bilister själva uppleva denna otillgänglighet. De visade tydligt hur frustrerande det kan kännas att, efter att först ha cirklat runt ett par varv, tvingas finna sig i att det inte finns någon plats för dem. En känsla de flesta av oss som lever med en funktionsnedsättning får uppleva flera gånger varje dag. År ut och år in, så länge vi lever.
Bild från ovan, en parkeringsplats med 95 parkeringsrutor, där samtliga märkts med en rullstolssymbol.

 

Det är egentligen inget fel med handikapprutor. Generellt funkar de rätt bra. Felet är att ett antal p-platser och handikapptoaletter är de enda platserna i samhället där funktionsvariationer fått lov att ta plats. Därför är de en så tacksam symbol. Alla vet vad de är, men få tänker på att de är en kompromiss.

Fyra maskerade med gasmask framför en van.

Det paradoxala är att så många upplever handikapprutor som en form av privilegium. Att vi är otacksamma som är trötta på att bara få existera på speciellt anvisade platser. Ungefär som i 60-talets USA när man delade upp platser i bussen efter hudfärg. Var man inte vit skulle man vara glad att man fick åka buss överhuvudtaget. Inte gnälla över att det måste ske på speciellt utmärkta platser. Vi behöver en Rosa Parks helt enkelt. Någon som sätter sig där hon inte får. Det är lite det vår aktion handlar om. Att ta plats. Synas.

CP-trucken – filmen

Casefilmen

Här är vår egen film om hur det gick till, varför vi gjorde det och hur media och  människor reagerade.

CP-trucken i media

Aftonbladets Brottscentralen sände ett inslag om parkeringskuppen: Gör en fräck kupp – mot alla bilister Inslaget blev Best of Aftonbladet TV, alltså ett av de mest sedda inslaget på Aftonbladet TV under 2015. Se inslaget nedan!

Vår kampanj uppmärksammades också i P4: Parkeringskupp vid Stora Teatern. Senare rapporterade P4 på Twitter att inslaget om GIL:s parkeringsaktion slagit rekord: ”Rekordmånga har sett funkiskuppen vid Stora Teatern i GBG, se den du också!”. Nästan 8 000 personer delade klippet på Facebook under första månaden.

 

Skärmavbild 2015-12-04 kl. 13.14.11

Strax hade inslaget i radio delats över 7200 gånger! Syntolkning: skärmdump av SR:s hemsida där en räknare visar 7211 delningar

 

Syntolkning: Skärmdump från Twitter, P4 har twittrat "Rekordmånga har sett funkiskuppen vid Stora Teatern i GBG, se den du också!".
Skärmdump från Twitter, P4 har twittrat ”Rekordmånga har sett funkiskuppen vid Stora Teatern i GBG, se den du också!”.

Även Expressen skrev om aktionen: De står bakom den oväntade kuppen

TV4 Nyhetsmorgon intervjuade Anders Westgerd i sitt program: Kupp för fler handikapparkeringar

ETC publicerade debattinlägget: Funkisrörelsen behöver en Rosa Parks

Relaterade poster

Gemensam tillgänglighetsaktion

Event

På initiativ av en av våra medlemmar genomför vi  nu en tillgänglighetsaktion på stan onsdagen den 13 september 13-15. Vi går i grupper med utgångspunkt från Järntorget och på vår väg så lägger vi upp tillgänglighetsinformation i appen Wheelmap samt anmäler eventuella hinder med Göteborgs stads nya app Anmäl hinder. Från GIL medverkar Anders.

Läs mer

Sommartider på kontoret

Nyhet

Nu är hon här sommaren och semestrarna börjat plockas ut på kontoret. Det finns dock alltid någon att få tag på, någon som täcker upp för den sommarledige, och på kontoret har vi öppet precis som vanligt. Vill du veta hur just ditt GIL-stöd jobbar så ser du här hur de lagt sina semestrar i sommar.

Läs mer

Vad duktig du är

Kampanj

Hur svårt kan det vara att köpa en paket mjölk om du har en funktionsnedsättning? I spelet ”VAD DUKTIG DU ÄR!” får du som spelar själv uppleva frustrationen det innebär med höga trösklar, trånga passager, fördomsfulla medmänniskor, indragen assistans och att hela tiden motarbetas av politiska beslut. Spelet är det senaste i en lång rad aktivistiska projekt från GIL och släpps våren 2017.

Läs mer

Anders Westgerd på ledarplats : Det luktar ruttet regeringen

Blogg

OPINION Fortsätter regeringen att montera ner LSS och övriga trygghetssystem kommer vi snart att vara tillbaka i institutioner och omyndigförklaranden, och samhället kommer förlora produktiva samhällsmedborgare, skriver Anders Westgerd i Göteborgs Fria Tidning.

Läs mer