CP-trucken

Med aktivismen vill vi hacka oss in i det dagliga samtalet. Få tillgänglighet att bli en integrerad del av alla utvecklingsprocesser. På samma sätt som jämlikhet och miljö idag finns med på alla agendor. Inte bara som särintresse. Så därför genomförde vi den 1 december 2015 en medborgarrättslig aktion mitt i Göteborg. På natten märktes 95 p-platser, hela parkeringen utanför Stora Teatern, om till handikapplatser. Vi ville på ett handgripligt sätt visa det orimliga i att 60-90 procent av Sveriges stadskärnor är helt eller delvis otillgängliga. Detta trots att vi ända sedan 1966 haft lagstiftning om att alla nybyggnationer skall vara tillgängliga och sedan 2001 om att hinder som är "enkla att avhjälpa" skall åtgärdas. Under några timmar lät vi därför morgontrötta bilister själva uppleva denna otillgänglighet. De visade tydligt hur frustrerande det kan kännas att, efter att först ha cirklat runt ett par varv, tvingas finna sig i att det inte finns någon plats för dem. En känsla de flesta av oss som lever med en funktionsnedsättning får uppleva flera gånger varje dag. År ut och år in, så länge vi lever.
Bild från ovan, en parkeringsplats med 95 parkeringsrutor, där samtliga märkts med en rullstolssymbol.

Det är egentligen inget fel med handikapprutor. Generellt funkar de rätt bra. Felet är att ett antal p-platser och handikapptoaletter är de enda platserna i samhället där funktionsvariationer fått lov att ta plats. Därför är de en så tacksam symbol. Alla vet vad de är, men få tänker på att de är en kompromiss.

Fyra maskerade med gasmask framför en van.

Det paradoxala är att så många upplever handikapprutor som en form av privilegium. Att vi är otacksamma som är trötta på att bara få existera på speciellt anvisade platser. Ungefär som i 60-talets USA när man delade upp platser i bussen efter hudfärg. Var man inte vit skulle man vara glad att man fick åka buss överhuvudtaget. Inte gnälla över att det måste ske på speciellt utmärkta platser. Vi behöver en Rosa Parks helt enkelt. Någon som sätter sig där hon inte får. Det är lite det vår aktion handlar om. Att ta plats. Synas.

CP-trucken – filmen

Casefilmen

Här är vår egen film om hur det gick till, varför vi gjorde det och hur media och  människor reagerade.

CP-trucken i media

Aftonbladets Brottscentralen sände ett inslag om parkeringskuppen: Gör en fräck kupp – mot alla bilister Inslaget blev Best of Aftonbladet TV, alltså ett av de mest sedda inslaget på Aftonbladet TV under 2015. Se inslaget nedan!

Vår kampanj uppmärksammades också i P4: Parkeringskupp vid Stora Teatern. Senare rapporterade P4 på Twitter att inslaget om GIL:s parkeringsaktion slagit rekord: ”Rekordmånga har sett funkiskuppen vid Stora Teatern i GBG, se den du också!”. Nästan 8 000 personer delade klippet på Facebook under första månaden.

 

Skärmavbild 2015-12-04 kl. 13.14.11

Strax hade inslaget i radio delats över 7200 gånger! Syntolkning: skärmdump av SR:s hemsida där en räknare visar 7211 delningar

 

Syntolkning: Skärmdump från Twitter, P4 har twittrat "Rekordmånga har sett funkiskuppen vid Stora Teatern i GBG, se den du också!".
Skärmdump från Twitter, P4 har twittrat ”Rekordmånga har sett funkiskuppen vid Stora Teatern i GBG, se den du också!”.

Även Expressen skrev om aktionen: De står bakom den oväntade kuppen

TV4 Nyhetsmorgon intervjuade Anders Westgerd i sitt program: Kupp för fler handikapparkeringar

ETC publicerade debattinlägget: Funkisrörelsen behöver en Rosa Parks

CP-trucken på museum

Hösten 2017 lämnade en dammig skåpbil garaget på GIL:s kontor på Mölndalsvägen och lastades på en trailer. Så kom CP-trucken till Stockholm,, för att delta på utställningen Norm Form. Utställningen arrangeras av Arkdes (Arkitektur- och Designcentrum). Ett femtiotal formgivare ställer där ut sin konst, däribland GIL med CP-trucken. Syftet med utställningen är att ifrågasätta de normer som finns i samhället och att lyfta frågor om utanförskap.

Intendenten intervjuades av SVT i ett filminslag på pressvisningen av Norm Form:

– Har du någon personlig favorit, frågar journalisten?
– Ja, skåpbilen som står därborta. En rörelsehindrad aktivist har kört in på parkeringsplatser med den och har i hemlighet målat rullstolssymboler på asfalten för att skapa nya handikapplatser…
– Är det lagligt, frågar journalisten.
– Definitivt inte! Men budskapet är starkt.

Utställningen har öppet mellan 6 oktober 2017 och 11 februari 2018. Du hittar den på ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm, i direkt anslutning till Moderna Museet.

CP-trucken står med bakre dörrarna öppna, en film med Anders visas vid sidan
CP-trucken, ett utställningsföremål på Norm Form, arrangör: Arkdes

Relaterade poster

Fashion don’ts

Kampanj

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer

CP-fria zoner i Göteborg

Nyhet

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom har en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan klistrats över med kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen står förstås GIL. Vi gillar att med provokativa medel skapa debatt kring frågor som rör funktionsnedsatta. Nu har vi gjort det igen!

Läs mer