Alla ska fram

Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt är en självklarhet för alla. Men inte för den som sitter i rullstol. Som ett led i att förbättra tillgängligheten arbetar GIL med projektet ”Alla ska fram”. Bakgrunden till GIL:s projekt var den nationella handlingsplan för handikappspolitiken som antogs av politikerna redan år 2000. I den sades det att enkelt åtgärdade hinder för tillgänglighet skulle vara eliminerade vid utgången av år 2010. Målet missade man, ännu är enkelt avhjälpta hinder något man som rullstolsburen stöter på ideligen. Ambitionen om att enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas talar ingen längre om, men vi arbetar envist på för ökad tillgänglighet i Göteborg och för att få media att uppmärksamma problematiken att personer utesluts ur gemenskap och delaktighet. 

Göteborgs stad målar hela staden i regnbågens härliga färger och representerar med rätta i West Pride, men när det kommer till funktionsfrågor så duckar man. Under åren då vi arrangerade Marschen för tillgänglighet saknades allt från politiskt intresse till mediabevakning. Frågan är: Är det vårt ansvar som individer att se till att Göteborgs stad blir tillgänglig? Svaret är nej, därför söker vi nu samma engagemang i funktionsfrågor som visas upp i HBTQ-frågor. Det handlar likafullt om mänskliga rättigheter.

Alla ska fram har haft lite olika uppdrag och mål över åren, här finner du en resumé från åren då vi riktade oss mot krögare och butiker i Göteborg.

 2010 – 9 av 30 restauranger åtgärdade enkelt avhjälpta hinder

Upptakten till kampanjen Alla ska fram var att en nationell handlingsplan kallad Från patient till medborgare beslutat att enkelt avhjälpta hinder skulle vara åtgärdade senast den 31 december 2010. Dessvärre fanns inget tryck eller stöd för detta från varken stat eller kommun och för de flesta var detta en ickefråga, trots att man också i Plan- och bygglagen sedan länge formulerat att enkelt avhjälpta hinder ska lösas. Enkelt avhjälpta hinder innebär exempelvis att tunga dörrar, trösklar och trappsteg bör åtgärdas med exempelvis dörröppnare, ramper och kontrastmarkeringar. Paragraferna omfattar allmänna platser och publika lokaler, dit krogar och restauranger hör.

Alla ska frams första uppdrag blev att öka medvetenheten runt tillgänglighetsfrågor hos restauranger i Göteborg. Målet var att få restauranger att fixa sina så kallade enkelt avhjälpta hinder. Därför la vi under 10 veckor upp bilder på ställen som var otillgängliga, samtidigt skickade vi dem ett brev och upplyste dem om varför. ”Hej, vi på organisationen GIL driver projektet ”Alla ska fram” där vi undersöker vilka Göteborgskrogar som har för dålig tillgänglighet för rullstolar. Tyvärr är din restaurang en av dem.”

Det Alla ska fram-kampanjen undersökte var möjligheten att ta sig in i lokalen med rullstol. Andra viktiga saker, som att det finns en toalett och att kunna ta sig runt i lokalen, lämnades åt sidan för det mest basala: entrén. Resultatet av vår kampanj var att 9 av 30 restauranger åtgärdade hinder.

2011 – Stoppa eller shoppa? när butiker hamnar under luppen

Enligt plan- och bygglagen ska alla offentliga lokaler, också butiker, åtgärda enkelt avhjälpta hinder. Under 10 veckor hösten 2011 så la vi ut bilder på butiker i Göteborg. Samtliga ställen hade enkelt avhjälpta hinder. Syftet med kampanjen var få butiker att göra val som innebär att de är tillgängliga, så att alla kan komma in och handla. Enkelt avhjälpta hinder är exempelvis mindre nivåskillnader. En hantverkare bygger bort hindret på ett par timmar, det finns också portabla ramper för ett par tusenlappar. Lösningarna är sällan stora eller svåra, men ändå fortsätter diskrimineringen mot människor med funktionsnedsättning.

Ett av ställena om vi hängde ut var Sneaky Steve. När Göteborgs Fria ringde upp butikens VD Måns Månsson sa han så här:

– Vi kommer inte att sätta upp en ramp. Jag förstår inte varför man bör göra det, så många handikappade har vi inte här varje dag. Hade vi sålt handikappsattiraljer som specialformade sulor hade vi satt upp en ramp, men nu är vi en mode- och ungdomsbutik så jag tror inte det är intressant på samma sätt. Hela världen kan inte anpassas efter rullstolsbundna.

Efter artikeln ändrade sig  Sneaky Steve. ”Kampanjen fick i alla fall mig att ändra uppfattning och ramp och ringklocka är på väg” skriver Måns Månsson som berättar att rampen kommer vara på plats senast nästa vecka.

2011 publicerades bland annat detta som resultat av vårt arbete

Göteborgs Fria – Sneaky Steve sätter upp ramp efter FRIAs artikel – 20110816
Göteborgs Fria – Otillgängliga butiker ska hängas ut – 20110811

DIY – Gör det själv!

Att tillgänglighetsinventera  är så lätt att alla kan göra det. Även om var och en bara gör nåt litet så kan summan av att många gör nåt märkas. Vi är i runda slängar 2000 individer i GIL. Vårt antal är en styrka, vi kan göra skillnad! Ladda hem en eller flera av nedan nämnda appar och hjälp till att förändra vår vardag. Börja hemma på din gata, i din närmiljö!

Appen Wheelmap

Finns det några anpassade restauranger, kaféer eller nattklubbar i närheten? Vilka museer och bibliotek är tillgängliga för rörelsehindrade och vilka är inte det? Med Wheelmap kan användare hitta, lägga till och ändra tillgängliga och icke tillgängliga platser på en virtuell karta. Med hjälp av sökfunktionen kan du även hitta platser över hela världen – till exempel när du ska ut och resa.

Wheelmap är baserat på OpenStreetMap och fungerar på samma sätt som Wikipedia – alla kan bidra till att förbättra den samlade informationen. För att hitta platser och uppdatera tillgängligheten på en existerande plats behöver du inte registrera dig. Om du vill lägga in tillgängligheten för en ny plats eller kunna ladda upp foton så behöver du ha ett konto på wheelmap.org. Klicka på Logga in och följ instruktionerna.

Klicka på länkarna för att hämta din app:
Wheelmap för Android
Wheelmap för iPhone

Även om det är lätt att komma igång – man behöver bara Appen – så kan det ändå uppstå lite frågor. Och efter ett litet tag är man kanske redo att använda sig av fler funktioner som t ex att lägga upp bilder – då kan det vara bra att få lite vägledning. Staffan Brodén, medlem i GIL, har därför gjort en fin illustrerad lathund som du kan läsa och ladda ner här.

Ett skärmklipp från Wheelmap, visar en karta över Göteborg. Där finns ikoner, några är röda, några är gröna, de flesta är grå.
Ett skärmklipp från Wheelmap. Låt oss färgmarkera de grå ikonerna!

Appen Anmäl hinder

Har du upptäckt hinder i den offentliga miljön när du rör dig ute på stan? Nu kan du anmäla hinder i den offentliga miljön via appen Anmäl hinder. Alla göteborgare kan nu hjälpa staden att identifiera bristande tillgänglighet. Med appen kan hindret anmälas på plats, med bild och beskrivning av hindret. Anmälan hanteras av kommunen som registrerar ärendet och bedömer hindret. Om det fastställs att det är ett enkelt avhjälpt hinder blir det fastighetsägarens sak att åtgärda det. Man behöver inte registrera sig för att använda appen och man kan anmäla hinder anonymt

Först markerar du som anmäler vilket typ av hinder det handlar om. Därefter visar du var hindret finns genom att skriva en kort text om hur det hindrar dig eller någon annan, bifoga gärna en bild som du tar med mobilkameran. Lämna kontaktuppgifter om du vill veta hur ärendet hanteras.

Klicka på länkarna för att hämta din app:
Anmäl hinder för Android
Anmäl hinder för iPhone

Relaterade poster

Fashion don’ts

Kampanj

I samarbete med en av Sveriges främsta stylister presenterar modevärldens underdogs installationen ”Fashion don’ts” på Nordstans torg i Göteborg den 3-23 februari. Det är en installation som visar upp modevärldens fallgropar, stadens omoderna utformning och omgivningens dömande blickar.

Läs mer

GIL i designsamarbete

Nyhet

I höst startar arkitektur- och designmuseum, ArkDes, och GIL ett gemensamt projektet: Unikt Publikt. Projekt ska visa att staden kan bli både tillgänglig, inkluderande, intressant och vacker – på samma gång. Fyra designers och fyra personer med funktionsnedsättning kommer tillsammans att arbeta fram nya lösningar för olika offentliga platser i Göteborg.

Läs mer

CP-fria zoner

Kampanj

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

Läs mer

Öppet brev till Löfvén, Hallengren & Andersson

Nyhet

Står ni politiker i talarstolen i riksdagen i strumplästen kanske? Det är en berättigad fråga eftersom hjälp att klä av och på ytterkläder inte anses vara ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till assistans, skriver Anders Westgerd, när han ger kritik mot att Regeringen inte sett till att åtgärda problematiken som uppkommit sedan man började tolka domen från 2009 om att assistans ska vara integritetsnära hårt.

Läs mer

CP-fria zoner i Göteborg

Nyhet

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom har en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan klistrats över med kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen står förstås GIL. Vi gillar att med provokativa medel skapa debatt kring frågor som rör funktionsnedsatta. Nu har vi gjort det igen!

Läs mer