Alla ska fram

Alla ska fram är en socialpolitisk kampanj som genomförs i syfte att uppmärksamma butiker och restauranger på enkelt avhjälpta hinder. 2010 siktade vi mot fler tillgängliga restauranger, 2011 var målet att få fler butiker att göra sig av med enkelt avhjälpta hinder. 2014 och 2015 har vi fokuserat på uteserveringar.

Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt är en självklarhet för alla. Men inte för den som sitter i rullstol. Som ett led i att förbättra tillgängligheten arbetar GIL med projektet ”Alla ska fram”. Bakgrunden till GIL:s projekt var den nationella handlingsplan för handikappspolitiken som antogs av politikerna redan år 2000. I den sades det att enkelt åtgärdade hinder för tillgänglighet skulle vara eliminerade vid utgången av år 2010! Man har missat målet något alldeles väldigt och ännu är enkelt avhjälpta hinder något man som rullstolsburen stöter på ideligen. Trots att man verkar ha dragit tillbaka ambitionen om att enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas, så arbetar vi envist på för ökad tillgänglighet i Göteborg.

Hjälp oss att visa upp hur det verkligen är genom att exempelvis tagga foton på otillgängliga platser och påfund med hashtaggen #cpcity. Då dyker den otillgängliga platsen upp på vår karta. Tack!

Senaste nytt i uteserveringshärvan

I början av hösten 2015 hade vi besök av Hasse Angerfors, Sverker Andersson, Mats Andersson och Björn Johansson från Trafikkontoret med anledning av vår kritik gällande uteserveringarnas bristande tillgänglighet. De kände sig också rätt handfallna när de stötte på röster som ”men då kan de väl gå någon annanstans då..” syftande på personer i rullstol när de besökte restauranger för att påtala dess brister för personer med funktionsnedsättning.

Tyvärr sitter Trafikkontoret i lite av en rävsax mellan polisen och stadsbyggnadskontoret och det finns dessvärre inte mycket muskler att ta till vad gäller förbud och tillstånd. Det vet krögarna om och därav är viljan att följa reglerna liten mot obefintlig. Vi känner oss dock nöjda med mötet som resulterade i att vi ska ta fram en skrivelse som Trafikkontoret ska använda inför de 650 kommande ansökningarna gällande uteserveringar nästa år. Vi bestämde också att vi inför nästa säsong går vi ut tillsammans med Trafikkontoret för att kolla av uteserveringsbyggena, och att vi ska försöka få till ett möte med tillståndspoliserna och eventuellt stadsbyggnadskontoret.

Tre av fyra uteserveringar stoppar rullstolar i dörren

GIL har även under 2014 och 2015 fortsatt uppmärksamma restauranger på enkelt avhjälpta hinder. Vi har fokuserat på uteserveringarna nu eftersom dessa byggs upp varje år och inte får byggas otillgängliga. Uteserveringar hör sommaren till. De flesta har inga problem alls att föreställa sig själv lapandes sol med en svalkande dricka av valfri sort inom räckhåll. Men för alla ser staden inte ut så, på 75 % av uteserveringarna i Göteborg är rörelsehindrade inte välkomna.

Att tre fjärdedelar av serveringarna stänger ute personer med rörelsehinder kan antas bero på flera saker, så som okunskap om vilka krav som ställs på uteserveringarnas utformning samt en oförståelse för vad mindre nivåskillnader och steg skapar för klyftor mellan människor. Man kan också anta att situationen ser ut som den gör på grund av fördomar ställda mot personer med funktionsnedsättningar.

–    Många räknar med att vi inte vill gå ut, att vi hellre sitter hemma och tittar på ”Ett päron till farsa”. Att vi inte kan eller får dricka alkohol. Att vi inte har vänner och familjer som vi vill fira sommar med. Ofta talar man om att vi har särskilda behov, men jag menar att vi framförallt har normala behov, säger  Anders Westgerd.

Många krögare menar att mindre höjdskillnader inte är ett problem, att de brukar hjälpa till och bära in sina gäster. Men de flesta, oavsett om de är gående eller rullande personer, vill inte lyftas in eller upp när de ska dricka en bärs eller ta en kaffe. GIL:s avsikt med uteserveringsinventeringen är att visa hur situationen faktiskt ser ut för personer med rörelsehinder samt öppna ögonen på krögare och få tillstånd en förändring.

–    Uteserveringar ska vara tillgängliga: det finns inga om, inga men. Vi kommer att anmäla alla ställen som inte uppfyller kraven på tillgänglighet, även om det borde vara kommunens uppgift och inte vår, att se till att lagen efterföljs, säger Anders Westgerd.

Stoppa eller shoppa?

2010 uppmärksammade vi restaurangägare på att deras lokaler drabbats av enkelt avhjälta hinder.

2011 kartlade GIL butik och handel i Göteborg, vem stoppar rullstolar vid dörren?

2014 kunde vi konstatera att 3 av 4 uppbyggda uteserveringar inte är tillgängliga.

2015 kan vi konstatera att situationen är i princip oförändrad från 2015 trots prat om skärpt kontroll.

Relaterade poster

Gemensam tillgänglighetsaktion

Event

På initiativ av en av våra medlemmar genomför vi  nu en tillgänglighetsaktion på stan onsdagen den 13 september 13-15. Vi går i grupper med utgångspunkt från Järntorget och på vår väg så lägger vi upp tillgänglighetsinformation i appen Wheelmap samt anmäler eventuella hinder med Göteborgs stads nya app Anmäl hinder. Från GIL medverkar Anders.

Läs mer

Sommartider på kontoret

Nyhet

Nu är hon här sommaren och semestrarna börjat plockas ut på kontoret. Det finns dock alltid någon att få tag på, någon som täcker upp för den sommarledige, och på kontoret har vi öppet precis som vanligt. Vill du veta hur just ditt GIL-stöd jobbar så ser du här hur de lagt sina semestrar i sommar.

Läs mer

Vad duktig du är

Kampanj

Hur svårt kan det vara att köpa en paket mjölk om du har en funktionsnedsättning? I spelet ”VAD DUKTIG DU ÄR!” får du som spelar själv uppleva frustrationen det innebär med höga trösklar, trånga passager, fördomsfulla medmänniskor, indragen assistans och att hela tiden motarbetas av politiska beslut. Spelet är det senaste i en lång rad aktivistiska projekt från GIL och släpps våren 2017.

Läs mer

CP-ölen är tillbaka!

Nyhet

Kommer ni ihåg CP-ölen? Ölet som såg dagens ljus 2013 och var motor i en av våra kampanjer med syfte att uppmärksamma otillgängliga krogmiljöer och fördomsfullt bemötande? I alla fall så blev ölet en stor succé. Kampanjen belönades med en rad kreativa priser, utsågs till mest minnesvärda kampanj under Almedalsveckan och plockades upp av nyhetsredaktioner världen över, bland annat Fox News, och BBC. Som om det inte vore nog visade sig ölet vara ett riktigt bra hantverksöl också, skapad av en av Sveriges mest omtalade bryggare: Olle Andersson.

Läs mer

Ett liv som har värde

Blogg

Att vara jämlik. Att varje liv har ett värde. Att min dotter räknas precis som vilket barn som helst. Barnkonventionen som Sverige lovat att följa. Det känns oerhört främmande just nu. Kan inte påstå att när jag staplar upp min älskade dotters liv i beståndsdelar och minuter, att hon känns speciellt jämlik grannens 5,5-åriga barn. Inte heller känns det som att hennes liv har något annat värde än att tvätta sig, gå på toaletten och om jag har tur, få rätt att äta på sitt unika sätt, genom en knapp på magen.

Läs mer