Varje timma som du blir beviljad personlig assistans för är värd en bestämd summa pengar, vi pratar om assistansersättning. Assistansersättningen är 288 kronor per timma (2016). När du fått ditt beslut ska assistansen verkställas. Du kan driva din personliga assistans själv eller överlåta samordnandet åt kommunen, ett företag eller ett assistanskooperativ, som GIL. Ett assistanskooperativ är en ekonomisk förening av brukare med personlig assistans, där man gemensamt delar på de administrativa kostnaderna och där alla har möjlighet att stödja varandra.

Assistansersättningen ska räcka till dina personliga assistenters löner, till sociala avgifter och till de omkostnader som det medför att ha personlig assistans. Det kan vara allt från toalettpapper till de personliga assistenterna eller deras resa och boende när du vill åka till Kuba med din granne.

Mer pengar till din assistans med kooperativ

I kommunen kan det vara svårt att säkerställa att du får ta del av den assistansersättning som är till för dig. I företag är du med och bekostar aktieägarnas vinster. I GIL, som alltså är ett assistanskooperativ, så går hela assistansersättningen till din personliga assistans. Vi har inget intresse av vinst i form av pengar, vår vinst är våra medlemmars goda liv och inte kronor och ören.