Som personlig assistent stödjer du en person med funktionssättning att leva det liv hen själv vill leva. Arbetsuppgifterna kan vara allt från att assistera vid måltider, stötta, ta initiativ, sköta hygien, klä av och på sig samt sköta om hemmet, till att göra det möjligt för assistansanvändaren att kunna vara förälder, arbeta, studera, ägna sig åt sina fritidsintressen eller umgås med vännerna. GIL har kollektivavtal med Kommunal. Vi tillämpar personlig lönesättning. Du får gå kostnadsfria assistentutbildningar och våra ergonomiutbildningar som hålls av legitimerade sjukgymnaster. Som anställd i GIL får du betalt under utbildningen.
En assistansberättigad och en assistent väntar på tåget.

Kemin ofta viktigare än utbildning och erfarenhet

Att arbeta som personlig assistent kan många gånger vara olikt andra arbeten, hur det blir beror på vem du jobbar hos och vem du är. Ni väljer varandra och bygger upp en relation som känns bra för båda.  För många är tidigare arbetslivserfarenhet och utbildningar vara ganska ointressant, ofta handlar det om kemi.

Varierande arbetsuppgifter är helt naturligt!

Vilka arbetsuppgifter får man som personlig assistent? Ja det är nästan omöjligt att svara på. Det beror på vem du är assistent åt, vad hen har för behov av assistans och vad personen du assisterar gör på dagarna. Somliga personer behöver mycket hjälp med kroppen, andra med knoppen. Vissa festar hårt, reser långt, har många barn. Somliga går i plugget, andra jobbar. Någon hänger ofta i stallet, andra gillar hockey. Någon tycker om att måla, en annan älskar prinsesstårtor. Somliga är tystlåtna, andra snacksaliga.

Arbetsuppgifterna kan alltså vara allt från hjälp vid måltider, hygien, klä av/på sig och sköta hemmet, till att göra det möjligt för assistansanvändaren att kunna vara förälder, arbeta, studera, ägna sig åt fritidsintressen eller umgås med sina vänner. En assistent kan ibland även följa med på resor men arbetet innebär oftast att du är med i assistansanvändarens vardag och blir dennes ”armar och ben” för att hen ska få saker gjorda på det sätt som önskas. Ibland är du den som planerar eller strukturerar tillvaron.

Ett ensamt genomgångsyrke eller ett utvecklande kall?

Att vara personlig assistent är något att vara stolt över!  Ibland beskrivs assistentyrket som ett ensamt genomgångsyrke, men de allra flesta skulle nog beskriva det som ett meningsfyllt yrke där trivseln beror på relationen till och de gemensamma intressen du har med den person du är assistent till.

Som personlig assistent så möjliggör man för andra att få friheter och möjligheter. Och det är stort!

GIL ägs och drivs av människor med funktionsnedsättning

Att vi är ett kooperativ innebär att det är vi assistansberättigade själva som äger och driver verksamheten på GIL. Vi har inget ekonomiskt vinstintresse. Vi vill att alla pengar går till just personlig assistans; till löner, omkostnader och administration.

GIL tror på ett jämlikt samhälle

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living. Independent Living är en filosofi och en internationell rörelse där människor med funktionsnedsättning arbetar för samma valmöjligheter och grad av kontroll över vardagen som våra icke-funktionshindrade syskon, grannar och vänner tar för givna. Utifrån Independent Living-filosofin är det naturligt att utgå ifrån att personer med assistans förstår bäst själva sina behov samt hur assistansen ska utformas.

Person i gul jacka och keps och ett härligt rött läppstift ler.

Assistans enligt Independent Living

Eftersom vi utgår från Independent Living, så är det den som du arbetar hos som är din arbetsledare och närmsta chef. I de fall som den assistansberättigade själv inte kan eller vill vara arbetsledare, så har någon annan utsetts till ställföreträdande arbetsledare. För att funka bra som personlig assistent är det bra att veta vad den assistansberättigade vill ha assistansen till. Och att du som assistent förstår vad som förväntas av dig. Målet och syftet med assistansen är ju inte skrivet i sten utan utvecklas kontinuerligt i en ständigt pågående dialog mellan arbetsledare, assistansberättigad och assistenter. Arbetsledning med IL-perspektiv utgår alltid från den assistansberättigades behov och önskemål. Detta sker naturligtvis inom ramen för lagar och avtal.

Om du har frågor om ditt arbete så ska du i första hand fråga din arbetsledare och i andra hand ditt GIL-stöd. GIL-stöden arbetar på våra kontor och fungerar som coacher för både arbetsledare och personliga assistenter. Se dem som ett bollplank med bred erfarenhet av att lösa problem och skapa möjligheter!

Kollektivavtal

Vi tillämpar individuell lönesättning. Vi har kollektivavtal med Kommunal.

Friskvårdsbidrag

Motion motverkar livsstilssjukdomar så som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt fetma. Att motionera ger också mer energi och ett jämnare humör! I GIL erbjuder vi våra personliga assistenter friskvårdsbidrag – nyttja det! Du kan exempelvis simma, gymma eller gå och få massage.

Min sida

Min sida kan du som är anställd logga in för att ta del av information som riktar sig till dig som är personlig assistent i GIL. Du tidrapporterar i vårt digitala tidrapporteringssystem på Min sida. Där finner du också Assistenthandboken som innehåller det mesta som rör dig och ditt jobb – info om semester, permission, försäkringar, förmåner, gåvor och ditt tjänstereglemente med mera.

GIL vill förbättra samhället

Utöver personlig assistans så jobbar vi mycket med att förändra samhället. Vi utmanar så befintliga lagar och regler för skapa förbättring för personer med funktionsnedsättning främst inom områdena tillgänglighet, diskriminering och bemötande.

Det är coolt att jobba i GIL. Väljer man  GIL som arbetsgivare så står man för något.  Man blir engagerad utan att engagera sig, genom att stödja de kampanjer för full delaktighet, bättre bemötande och tillgänglighet som vi driver jämte att vi samordnar personlig assistans.

Vi är seriösa och trygga – även om vi busar på stan!